avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere

Am divortat acum 1 an si am o fetita minora care este in grija mamei. Am divortat de comun acord, fosta sotie a semnat ca este de acord cu schimbarea numelui de dinainte de casatoriei, eu sa ii platesc 25% din salariul meu de la data pronuntarii divortului, precum si dreptul la vizita al minorului - in vacanta de vara o saptamana la mine, una la mama, pana la terminarea vacantei. Am asteptat sa iasa sentinta aprox 2 luni. Pe sentinta scrie acest lucru, ca am semnat ca suntem de acord, dar la pronuntarea sentintei scrie cu totul altceva. Nu scrie de schimbarea numelui fostei sotii, scrie ca eu sa ii platesc 25% din salar de la data la care a fost depus procesul (e diferenta de 8 lunii de zile intre data depunerii actelor si data pronuntarii sentintei), precum si ca eu am dreptul la vizita in vacanta de vara prima luna din vacanta, iar urmatoarele 2 luni va sta la mama. Eu nu am facut apel la aceasta hotarare.
Fosta sotie a apelat la un executor judecatoresc sa ii dau banii de dinainte, iar acesta mi-a pus proprire pe salar 50%, pana se achita toata diferenta, iar apoi 25%.
Vreau sa intreb: nu exista o limita pana la care mi se poate pune proprire din salar? Sa imi ia 50% din salar mi se pare foarte mult.
De asemenea, fetita noastra e la gradinitza particulara si are vacanta de vara intre 1 si 17 august. Cand am dreptul sa iau fetita la mine, avand in vedere ca pe sentinta scrie ca prima luna va sta la mine si urmatoarele 2 luni la mama? Vacanta este de 2 saptamani.
Ce as putea face acum ca fosta sotie sa isi schimbe numele de dinaintea casatoriei?

Va multumesc
Foarte bine ca ati formulat apel impotriva sentintei; in motivarea apelului formulat de dvs. motivati si aspectul cu privire la schimbarea numelui.
eu nu am facut apel impotriva sentintei, deja au trecut 6 luni de zile. Acum se mai poate face apel? E legal sa mi se ia 50% din salar?
mda, scuze... nu am citit bine :)

Trebuia sa faceti apel! ... dupa 6 luni nu se mai poate face apel :(

Incercati o cerere de indreptare eroare materiala, in ceea ce priveste revenirea la numele purtat anterior ... dar, sunt sanse minime de a fi admisa o astfel de cerere pentru ca codul de procedura civila spune ca cererea de indreptare de eroare materiala se poate face in interiorul termenului de apel.

In ceea ce priveste retinerea de 50% este intr-adevar destul de mare; ar trebui sa va retina maxim 1/3 din venituri.
Car3men a scris:

mda, scuze... nu am citit bine :)

In ceea ce priveste retinerea de 50% este intr-adevar destul de mare; ar trebui sa va retina maxim 1/3 din venituri.


Iar cei care datoreaza pensie pentru 3-4 sau mai multi copiii cat au de dat lunar? Eu cred ca se depaseste procentul de 1/3 din salariu nu? Daca nu era legal sa faca poprire pe 50% din salar nu se facea stati linistit, executorul stie ce face.

in opinia mea, termenul obligatoriu e pt completarea hotararii, nu pt inlaturarea dispozitiilor potrivnice sau indreptarea erorii materiale, asa ca puteti cere.
Art. 443
Lămurirea hotărârii şi înlăturarea dispoziţiilor contradictorii
(1) În cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii ori dacă acesta cuprinde dispoziţii contradictorii, părţile pot cere instanţei care a pronunţat hotărârea să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispoziţiile potrivnice.
(2) Instanţa va rezolva cererea de urgenţă, prin încheiere dată în camera de consiliu, cu citarea părţilor.
Art. 444
Completarea hotărârii
(1) Dacă prin hotărârea dată instanţa a omis să se pronunţe asupra unui capăt de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotărârii în acelaşi termen în care se poate declara, după caz, apel sau recurs împotriva acelei hotărâri, iar în cazul hotărârilor date în căile extraordinare de atac sau în fond după casarea cu reţinere, în termen de 15 zile de la pronunţare.
(2) Cererea se soluţionează de urgenţă, cu citarea părţilor, prin hotărâre separată. Prevederile art. 443 alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
(3) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în cazul când instanţa a omis să se pronunţe asupra cererilor martorilor, experţilor, traducătorilor, interpreţilor sau apărătorilor, cu privire la drepturile lor.

In ce priveste executarea , puteti face contestatie si puteti reduce procentul, pe aceasta cale.



Alte discuții în legătură

Cereri de completare sau lamurire a hotararii FILIPFloriana FILIPFloriana Cum se procedează pentru a completa sau lămuri o hotărâre? Vă mulţumesc şi vă doresc Sărbători binecuvântate cu armonie, împlinire şi speranţă. (vezi toată discuția)
Pensie alimentara haiawata haiawata Buna ziua! Am divortat, iar instanta a stabilit locuinta copiilor la mine, tatal... In dispozitivul sentintei scrie doar atat: \"Obliga ... (vezi toată discuția)
Judecatorul a uitat de cheltuielile de judecata NGABI43 NGABI43 Am castigat un proces in care am cerut si cheltuieli de judecata . In decizia pronuntata , judecatorul mi-a dat castig de cauza dar nu a pomenit nimic de ... (vezi toată discuția)