Am divortat, iar instanta a stabilit locuinta copiilor la mine, tatal...
In dispozitivul sentintei scrie doar atat:
"Obliga reclamanta-parata reconventionala sa plateasca in fgavoarea minorilor o pensie de intretinere in cuantum de xxxxx.xx lei."
Intrebarea mea este urmatoarea: de cand? de la data introducerii actiunii de divort de catre sotia mea, de la data actiunii reconventionale de catre mine, de la data pronuntarii sentintei?
Ar trebui sa cer completarea dispozitivului, sau este de la sine inteles, avnd in vedere prevederile codului civil care spun ca plata pensiei alimentare se face de la data introducerii cererii in instanta?
Art. 443
Lămurirea hotărârii şi înlăturarea dispoziţiilor contradictorii
(1) În cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii ori dacă acesta cuprinde dispoziţii contradictorii, părţile pot cere instanţei care a pronunţat hotărârea să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispoziţiile potrivnice.
(2) Instanţa va rezolva cererea de urgenţă, prin încheiere dată în camera de consiliu, cu citarea părţilor.
(3) Încheierea se va ataşa la hotărâre, atât în dosarul cauzei, cât şi în dosarul de hotărâri al instanţei.
Art. 444
Completarea hotărârii
(1) Dacă prin hotărârea dată instanţa a omis să se pronunţe asupra unui capăt de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotărârii în acelaşi termen în care se poate declara, după caz, apel sau recurs împotriva acelei hotărâri, iar în cazul hotărârilor date în căile extraordinare de atac sau în fond după casarea cu reţinere, în termen de 15 zile de la pronunţare.
(2) Cererea se soluţionează de urgenţă, cu citarea părţilor, prin hotărâre separată. Prevederile art. 443 alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
daca aveti de lamurit nu exista termen, daca e de completat, cererea se depune in termenul de atac.
si mie imi pare ca e de lamurit.
E de completat daca ati cerut in cererea initiala sa fie platita de la data introducerii cererii.
Pensie intretinere
Mircea_123
Am divortat acum 1 an si am o fetita minora care este in grija mamei. Am divortat de comun acord, fosta sotie a semnat ca este de acord cu schimbarea numelui ... (vezi toată discuția)