avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nelamurire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nelamurire

Buna ziua!!am si eu o poroblema ..la care va rog sa imi datiun raspuns...am fost in concediu de odihna din data de 15 mai pana pe 15 iunie.in timpul concediului de odihna am avut un deces in familie....mi-a murit o sora...am dreptul la prelunigirea concediului de odihna cu inca o zi cat aveam drptul la liber daca nu eram in concediu?>
Cel mai recent răspuns: Mihail Hritcu , Consilier juridic 10:07, 2 Iulie 2009
Aveti dreptul , ina trebuie sa faceti cerere si sa anuntati evenimentul petrecut in familie:

ART. 147 – Zilele libere platite in afara concediului de odihna

(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.

(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
art. 61 alin. (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/29.12.2006, salariatii din sectorul privat au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:

a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) casatoria unui copil - 2 zile;
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 1 zi;
f) donatorii de sange - conform legii;
g) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate - 5 zile.
In mod normal nu. Decesul respectiv nu suspenda efectuarea concediului de odihna. Totusi, verificati in CCM la nivel de unitate, cum este reglementata aceasta situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere platite pt evenimente familiale deosebite cocuta1973 cocuta1973 Am si eu un salariat care are nunta cu fiul sau. La cate zile libere platite are dreptul? Va rog sa specificati si legea. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Zile libere alonso_first_one alonso_first_one Este adevarat ca angajatorul trebuie sa ii dea zile libere unui angajat care face cununia civila?Mentionez ca eu voi face in septembrie cununia civila,insa ... (vezi toată discuția)
Zile libere evenimente familiale - sector privat rmihoc rmihoc Buna ziua, Este obligatorie acordarea de zile libere platite in afara concediului de odihna in cazul unor evenimente familiale deosebite, in sectorul ... (vezi toată discuția)