avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... nasterea multipla si plata indemnizatiei
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

nasterea multipla si plata indemnizatiei

Dupa cum bine stiti in cazul nasterilor multiple se acorda pentru fiecare copil nascut viu indemnizatie de crestere a copilului. Citind OG 148/2005 actualizata cu ultimile modificari aduse de legea 239/2009 eu inteleg ca aceasta indemnizatie se primeste incepand cu ziua urmatoare terminarii concediului postnatal. Intrebarea mea este urmatoarea: Se plateste indemnzatia retroactiv pentru al doilea nou nascut , in cazul gemenilor, ori se incepe o data cu publicarea legii 239/2009 in MO ?
Multumesc pentru rapsunsuri anticipat.
Cel mai recent răspuns: catalin20009 , utilizator 09:02, 7 Iulie 2009
De aceasta reglementare vor beneficia si mamele aflate deja in plata indemnizatie crestere copil.
Intrebarea mea era daca pentru al doilea copil ( rezultat dintr-o nastere de gemeni) va primi indemnizatia retroactiv , de la momentul nasterii, ori va primi incepand cu luna iunie 2009 cand a fost promulgata legea 239?
multumesc
Parerea mea este ca retroactiv , din moment ce se specifica ca si mamele aflate deja in indemnizatie vor beneficia de aceasta lege....
Din textul Legii nr.239/2009, prin care s-a modificat art.2 din O.U.G.nr.148/2005, nu reiese ca se plateste retroactiv acea indemnizatie pentru al doilea si al treilea copil nascut din gemeni sau tripleti. De altfel, conform art.15 alin.(2) din Constitutia Romniei, republicata, legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile. Asadar, beneficiaza de prevederile acelei legi la momentul intrarii in vigoare!
Conform Constitutiei asa este , dar legea OG spune clar ca vor primi mamele care se afla deja in concediu de crestere a copilului, incepand cu data nasterii copilului.... daca og si legea 239 nu specifica clar ca indemnizatia se acorda incepand cu publicarea legii in MO eu ce sa mai cred?

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pentru gemeni liviuconstantinb liviuconstantinb Sotia mea a nascut in 2005 gemeni , a beneficiat de indemnizatie de crestere a copilului numai pentru un copil. As dori sa stiu daca se mai poate solicita ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru fiecare copil, in cazul nasterilor multiple Kitte Kitte Am observat ca a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 239/2009 - modificarea OUG nr. 148/2005 Asta inseamna ca o mama care are deja gemeni primeste ... (vezi toată discuția)
Alocatie gemeni bubu.g bubu.g Buna ziua, am si eu o intrebare, pentru o mama de gemeni pentru care expira concediu crestere copil peste aprox.2 saptamani, se acorda alocatia reinnoita ... (vezi toată discuția)