avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Referitor la obligatia de plata a pensiei alimentare, in hotararea judecatoreasca este precizat ca fostul meu sot este obligat la plata a 25% din salariu.
Am mai multe probleme:
a. nu este precizat daca este vorba de salariu fix sau de venituri
b. nu este precizat ce se intampla daca nu mai lucreaza
c. nu este precizat daca procentul de 25% se aplica si daca are venituri din alte surse

As dor sa deschid un nou proces, prin care sa se clarifice aspectele mentionate mai sus. In plus, pot solicita direct in instanta obligarea pensiei alimentare de catre tertul poprit, in cazul in care el se angajeaza ?

Ce ma sfatuiti ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: tudfamily , utilizator 09:51, 3 Iunie 2015
1. salariu sau venituri salariale. daca are de exemplu chirii, nu se aplica
2. daca ramane fara job, 154 se aplica la salariul minim pe economie care este de aproximativ 900 de lei (deci 1/4 * 900 lei)
3. este explicat la 1.
Ce inseamna "154" ?
Care este legea si articolul aplicabil pentru salariul minim pe economie ? L-am dat pe mana executorului judecatoresc care refuza sa calculeze pensie alimentara la salariul minim pe economie, pentru perioada in care fostul sot nu a fost angajat, asa cum nu e nici acum.
La data hotărârii era angajat?
Procentul se aplica la salariu.
Când nu a mai avut salariu, nemaifiind angajat și ați văzut ca nu va virează pensia, trebuia sa cereți dvs sa fie obligat la plata unei pensii raportata la salariul minim pe ec.
Executorul nu are ce sa ii facă dacă în hot scrie de 25% din salariu. Dacă nu are salariu, 25% din 0, e 0.
Dacă omul nu avea nici atunci salariu, puteți depune cerere de lămurire dispozitiv.Apoi veți avea ce sa executati.

Daca se angajeaza si nu da pensia, tot la executor apelati, instanta nu mai infiinteaza popriri nici din oficiu si nici la cerere.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2015
gi-jane2, moderator
Pensia de intretinere pentru un copil poate atinge plafonul maximal de 25 % din venitul net obtinut, venit ce are caracter de continuitate .

Pensia de intretinere este raportata, actualmente, la salariul minim pe economia nationala.


Veniturile sporadice cum sunt primele, premiile , recompensele, sporurile , diurnele nu sunt retinute pentru plata pensiei de intretinere.



La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute in mod constant, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei.



Veniturile nete reprezinta acele venituri care intra efectiv în patrimoniul debitorului obligatiei de întretinere sub forma unei sume de bani.





La data hotararii nu era angajat.

Cererea de lamurire dispozitiv nu trebuie depusa intr-un anumit termen ? Hotararea mea de divort este definitiva si irevocabila din noiembrie 2013.

Cred ca s-ar putea sa trebuiasca sa deschid un proces nou, pentru stabilirea si a unei pensii in situatia in care nu este angajat, nu ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întrebări pensie de întreținere bijou8 bijou8 Buna ziua, Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare: 1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara stela1974 stela1974 Buna ziua....am mai apelat la d-voastra si alta data....intrebarea mea este:Cum se calculeaza pensia alimentara ptr un copil?...Care este minimul pensiei ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara 147369 147369 Cum se calculeaza pensia alimentara care am inteles ca este de 25% din total venit net? Daca eu lucrez in vanzari si am comisioane care fluctueaza de la o ... (vezi toată discuția)