avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune prima casa

Ap. pe care vreau sa il achizitionez cu Prima Casa are 2 proprietari dintre care unul a decedat. Din casatoria lor a rezultat un copil.Dupa 15 ani de la deces vor sa faca succesiunea(ca sa imi vinda mie ap) si ei spun ca fiul o sa renunte la partea lui de mostenire in favoarea mamei.
E legalacest lucru?Rudele barbatului decedat au vreun drept de mostenire asupra ap?
Am auzit atatea opinii incat nu mai stiu ce sa cred.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:44, 3 Iunie 2015
Atata timp cat exista mostenitor direct, respectuv, fiul persoanei decedate care accepta mostenirea, rudele celui decedat nu au drept asupra apartamentului.
Oricare dintre mostenitori pot renunta in favoarea celuilalt, pot accepta amandoi mostenirea si pot vinde impreuna apartamentul.
Daca persoana decedata a avut si alte bunuri in proprietate care sa intre in masa succesorala (teren, bani, etc.) cel care renunta trebuie sa renunte la tot, nu poate renunta doar la cota ce ii revine din apartament.
Este legal sa ii cedeze fiul cota parte mamei iar mama sa vinda aparramentul.

multumesc frumos.credeti ca puteti sa imi spuneti un art in care este precizat faptul ca fiul poate renunta in favoarea mamei?
Acum dorm linistita:)
termenul de optiune succesorala a fost de 6 luni, in acest termen copilul putea sa renunte sau nu la mostenire. Oricum nu era indicat sa renunte, astfel intrau la mostenire alte clase de mostenitori.
Sa dezbata mostenirea si sa va vanda impreuna.
Tocmai asta e problema. Descendentul decedatului nu vrea sa aiba ''nimic pe numele lui''.Pe mine nu ma intereseaza de la cine cumpar, doar ca vreau sa fiu sigura ca el nu are drept sa revina asupra renuntarii.Si ca certificatul de mostenitor al doamnei nu poate fi atacat in vreun fel.
Multumesc foarte mult.O zi buna.
Atata timp cat fiul nu va accepta succesiunea printr-un act incheiat in forma autentica la notariat nu aveti de ce sa va faceti probleme.
Renuntarea este definitiva si irevocabila.

Dumneavoastra veti cumpara apartamentul in baza certificatul de mostenitor al mamei in care spre finalul acestuia se precizeaza numele persoanei care nu a acceptat mostenirea, datele de identificare din CI si nr actului notarial prin care nu a acceptat.

"Sunt straini de succesiune prin neacceptare conform art. 700 Cod civil
1. nume/prenume, adresa, CNP, in calitate de ...in baza declaratiei autentificate sub nr..... la biroul notarial....."
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2015
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la mostenire adriri adriri Buna ziua, as dori sa sa stiu daca o persoana semneaza la notar un act prin care renunta la mostenire (mama e decedata, doar tatal persoanei mai este in ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament dupa deces tata, noi copiii dorim ca mama sa aiba casa toata pe numele ei si noi sa mostenim doar cand decedeaza ea noidoi noidoi Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o problema legala. Tatal meu a decedat in august si mama vrea sa faca succesiunea. Este vorba de un apartament pe care mama ... (vezi toată discuția)
Succesiune nico77 nico77 In primul rand, vreau sa va multumesc pentru raspunsurile anterioare si iata ca revin cu o noua intrebare. Sunt casatorita de 6 ani si locuiesc in apartament ... (vezi toată discuția)