Am gasit acest forum cu ocazia a diverse cautari, iar acum va cer sfatul in privinta unui eveniment nefericit destul de costisitor.
In speta, IMM-ul X are cablu subteran de alimentare cu energie electrica de la ENEL. Cu ocazia unei (re)asfaltari si tasari a drumului judetean,pe sub care trecea cablul, acesta a fost distrus.
Cei de la ENEL considera ca este cablul meu, deci si costul meu de rebransare subterana, din moment ce eu am cerut bransarea acum 20 ani.
Cadrul legislativ din Romania permite ca firma ce a reparat drumul sa poate sa imi distruga cablul, iar ENEL sa nu fie raspunzatoare de cablul de alimentare?
Cred ca situatia este putin mai complicata, in sensul ca respectivul cablu subteran trebuia montat in baza unui proiect de excutie (intocmit de catre ENEL sau o firma specializata, autorizata si agreata de catre ENEL), proiect care in mod normal ar fi trebuit sa prevada o protectie pentru cablul ingropat si semnalizare la suprafata pentru traseul cablului. La data ingroparii cablului pe sub drumul respectiv, era nevoie de un aviz de traversare obtinut de la proprietarul drumului.
La data pozarii cablului, costurile pentru lucrarile aferente au fost suportate de dvs. (ati solicitat bransarea la o magistrala existenta) sau de catre ENEL fiind vorba de o extindere de magistrala ?
Firma asfaltatoare trebuia sa cunoasca riscurile legate de lucrarile efectuate deasupra unui cablu electric aflat sub tensiune (risc care trebuia mentionat in proiectul de asfaltare) si sa obtina, la data inceperii lucrarii, avizul de la ENEL pentru executie lucrari.
Dupa cum se observa, responsabilitatile sunt impartite.
Daca nu doriti sa platiti dvs. lucrarile, cred ca o solutie o puteti obtine numai in instanta de judecata. O expertiza tehnica judiciara in domeniul ctii.drumuri si eventual si o alta expertiza in domeniul electric, pot stabili cu documentele in fata, responsabilitatile fiecarui factor (firma) implicat.
De fapt, presupun ca este vorba de intreruperea cablului intr-o anume portiune, nu de distrugerea bransamentului, caz in care se impune mufarea cablului la locul intreruperii si nu refacerea integrala a bransamentului.
Daca ENEL va solicita plata bransamentului, este posibil ca lucrarea de bransare efectuata in urma cu 20 de ani sa nu mai respecte legislatia actuala, caz in care firma de distributie profita de "ocazie" si doreste refacerea bransamentului, cu respectarea legislatiei actuale, pe banii firmei dvs.