avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt sau nu angajata?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt sau nu angajata?

Buna seara,

As aprecia daca m-ati putea ajuta cu urmatoarea problema:
M-am angajat in februarie la o firma. La interviu mi s-a spus ca exista doua metode in care am putea colabora, fie prin contract individual fie prin contract intre ei si pfa-ul pe care ar trebui sa mi-l creez. Am ales varianta prin contract individual, insa nu parea sa-i incante foarte tare. Urma sa semnez si un contract de confidentialitate pentru ca se lucreaza cu datele clientilor, samd.
A trecut cam o luna, timp in care nu am vazut niciun contract. In schimb, mi-a cerut copie dupa buletin si sa fac o cerere de angajare.
Dupa un timp am intrebat cand voi semna contractul, mi s-a spus ca "nu l-au trimis inca fetele de la contabilitate", insa ca sa stam linistite (eu si inca o colega), ca totul e in regula, noi suntem angajate inca din ziua in care am facut cererea.
Intre timp am cerut o adeverinta de salariat pentru medicul de familie si mi-a eliberat-o fara probleme, iar ea e scrisa cu lux de amanunte, cont trezorerie unde se vireaza taxele si alte detalii care cred ca nu erau necesare. Intamplator, am recunoscut data de la care figurez ca angajata pe adeverinta ca fiind data la care am facut cererea de care spuneam mai sus.Am facut o copie dupa adeverinta, doctorei i-am dus copia iar eu am pastrat originalul, pentru orice eventualitate. Am verificat si pe site-ul cnas si figurez ca asigurata, de unde trag concluzia ca mi se vireaza taxele aferente.
1. Am cum sa fiu angajata, desi nu am semnat niciun contract?
2. Daca nu sunt angajata, cum de imi este platita asigurarea medicala?
3. Ce ma sfatuiti?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: LIVIU NISTEA , utilizator 08:49, 4 Iunie 2015
1. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispozitiile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

2. Chiar daca nu ati semnat c.i.m. sau acesta poate a fost semnat de altcineva in locul dvs se pare ca angajatorul plateste contributiile pentru dvs si posibil sa fi depus declaratia D112.
Prin urmare, nu sunt angajata, dar imi plateste contributiile (ma indoiesc ca a falsificat cineva semnatura, dar nu exclud nici varianta asta).
Adeverinta atesta totusi, pe langa faptul ca mi s-au virat darile, si faptul ca "am calitatea de salariat al SC...". Nu ar fi totusi fals in acte daca mi-ar elibera asa ceva fara sa fie adevarat?

Legat de sesizarea la ITM: Imi place ce fac, imi place colectivul si, poate suna ciudat, insa imi place seful. Colaboram foarte bine si n-as vrea sa-i fac si respectiv sa-mi fac probleme. Nu stiu insa cum sa obtin contractul si sa fie totul in regula..

Multumesc mult pentru raspuns!
Depuneti o solicitare in scris catre angajator pentru a va inmana un exemplar de pe c.i.m. si invocati art.16 alin.3 C.mun.
In mod oficial sunteti salariata. Probabil ca vi s-a transmis in Revisal un contract de munca si care a fost inregistrat apoi in programul de salarii care a generat declaratia 112.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare Floriii30 Floriii30 Buna ziua.Sunt angajata la o firma din data de 8 martie.Nu am semnat nici un fel de contract.Am avut nevoie de adeverinta pt medic si mi-a fost data.Cum a ... (vezi toată discuția)
Concediere salariata gravida daniela1385 daniela1385 buna seara,as dori daca se poate cateva lamuriri inainte de a ma adresa organelor competente.In luna Iulie 2015 am semnat un contract de angajare pe o perioada ... (vezi toată discuția)
Contract de munca inregistrat sau nu secretaru79 secretaru79 cum pot afla daca muncesc legal sau la negru ? multumesc (vezi toată discuția)