avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere salariata gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere salariata gravida

buna seara,as dori daca se poate cateva lamuriri inainte de a ma adresa organelor competente.In luna Iulie 2015 am semnat un contract de angajare pe o perioada determinata de 3 luni pentru postul de vanzatoare,nu am semnat nici un fel de proces verbal de gestiune doar se faceau niste intrari si iesiri pe ,,fituici" ca in evul mediu(cheile de la magazin stateau la ei)Ulterior i-am adus patronului la cunostinta ca sunt insarcinata si i-am inmanat documentele ce atesta acest lucru.inainte cu 2 saptamani de incetarea contractului si-a schimbat atitudinea,a luat toate acele foi de intrari-vanzari si s-a facut un iventar din care a reiesit ca ar fi o lipsa.In afara de aceasta am mers la anofm pentru a mi se elibera o adeverinta iar din aceasta a reiesit ca nu figuram cu venituri impozabile.Precizez si faptul ca i-am solicitat o adeverinta de salariat care sa ateste ca mi se platesc asigurarile pe care mi-a eliberat-o insa la medic nu a fost valabila.Aceasta adeverinta este semnata si stampilata de unitate.
imi cer scuze ca a trebuit sa scriu atat dar ce as putea sa fac in aceste conditii in care nu a respectat procedura de a modifica contractul sau de a-l inregistra desi a fost instiintat ca sunt gravida si cum pot sa resping acel fals iventar.
Va multumesc!#-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:08, 17 Octombrie 2015
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

2. Ati semnat un c.i.m. ? Ati primit si dvs un exemplar ?

3. Codul muncii nu prevede obligativitatea angajatorului de a prelungi durata c.i.m., indiferent de starea sanatatii salariatului respectiv.

4. Prejudiciul constatat de catre angajator se poate contesta in instanta.
Da,am semnat un cim insa nu am primit un exemplar iar din cate am inteles in cazul femeilor insarcinate contractul care este pe o o perioada determinata se transforma obligatoriu in unul pe perioada nedeterminata pe baza notificarii care i-am adus-o.Daca el nu a inregistrat acel contract cum de a eliberat o adeverinta care imi atesta calitatea de asigurat?Nu este un fals in inscrisuri?problema e ca dansul se poate spala pe maini in timp ce eu nu ma mai pot angaja cu o sarcina asa inaintata
1. Daca nu ati primit un exemplar, atunci sesizati ITM-ul.
Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

2. Nu exista text de lege care sa prevada ca, in cazul femeilor insarcinate contractul care este pe o perioada determinata se transforma obligatoriu in unul pe perioada nedeterminata .

3. Un c.i.m.neinregistrat in REVISAL are aceeasi valoare juridica ca si un c.i.m. inregistrat in REVISAL.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract de munca Deea2407 Deea2407 Buna ziua, ma intereseaza cum as putea sa aflu data la care fostul meu angajator mi-a inregistrat contractul de munca si actele aditionale. Ideea este ca eu ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca user123456 user123456 M-am angajat in 29 mai la o firma, am dus toate actele necesare, dar nu am semnat nici un contract de munca. De la firma mi se spune ca am un contract pe ... (vezi toată discuția)
Intarziere contract de munca ElenaD1 ElenaD1 Buna ziua! Incepand cu data de 09/06/2018 imi desfasor activitatea, ca si angajat, in cadrul unei firme. In prima zi mi-au cerut documentele necesare ... (vezi toată discuția)