avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un parau prin curte...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un parau prin curte...

Buna ziua!
As avea o intrebare. Prin curtea unui prieten trece un parau. Din cate am inteles, ar putea cere anumite despagubiri primariei, nu stiu daca il poate chiar muta, pt ca il incurca in anumite planuri pe care le are (ar vrea sa construiasca ceva).
Totusi, nu am gasit nimic de genul asta in legislatie, dar poate nu am stiut unde sa caut.
Ar mai fi de precizat ca problema cu el este de obicei iarna, sau in perioadele in care ploua excesiv, el fiind foarte ingust (aproximativ 20-30 cm). Are o lungime pe proprietatea prietenului meu de aprox. 60 m.
Ma puteti lamuri, va rog?
Va multumesc anticipat.
Ar fi ceva in C. civil, respectiv art. 578. , privind servitutea de scurgere a apelor .
Daca este un curs natural de apa , care vine din amonte fata de proprietatea sa , nu poate cere sa fie mutat sau deviat. Poate insa sa solicite primariei sa ia masuri pentru inlaturarea prejudiciilor pe care le sufera proprietatea din cauza revarsarii apelor. Este vorba despre o servitute de curgere a apelor, mai ales daca acel parau a existat dintotdeauna pe acel teren.
de unde izvoraste acest parau?...este foarte important!...nu poate fi raspunzatoare Primaria daca aveti terenul situat in amonte.
Reglementare modalitatilor de administrare si folosire a apelor se exercita de catre o autoritate publica centrala, fostul Minister al Apelor, padurilor si protectiei mediului. Poate ca in Legea 107/1996 gasiti mai multe lamuriri.
Fiind un parau de mici dimensiuni nu aveti treaba cu Legea apelor nr. 107/1996. Ca sa solicite despagubiri primariei ar trebui sa existe o vina a acesteia in producerea prejudiciului cu paraul.
Art. 578 Cod civ. arata ca proprietarul unui fond (teren) este obligat sa primeasca apele ce se scurg in mod natural (fara interventia omului) de pe un fond superior, fara a le putea stavili si fara a agrava cumva situatia fondului inferior fata de al sau. Nu rezulta de nicaieri ca nu ar avea voie sa canalizeze paraul, sa-l devieze pe un alt traseu, insa tot pe terenul sau, ori sa faca o alta lucrare pentru a-si putea folosi terenul. Singurele oprelisti sunt cele aratate mai sus, respectiv sa nu stavileasca apa si sa nu agraveze situatia vecinului sau de dinjos.

Alte discuții în legătură

Canal ape pluviale sermit sermit Va supun atentiei urmatoarea situatie pentru care caut rezolvare: Sunt proprietarul unui teren parcurs de un canal de colectare a apelor pluviale si al ... (vezi toată discuția)
Vecini care schimba cursul apei anna34 anna34 Buna ziua. Am o casa la tara si prin spatele acestei case este un foarte mic parau, care seaca total cand e cald iar cand ploua apa se scurge prin 2 gradini ... (vezi toată discuția)
Scurgere apa pluviala sz_ada sz_ada detin un teren intravilan, pe acest teren primaria a sapat un sant de scurgere a apei pluviale de pe strada...aceasta a fost initial o conventie verbala facuta ... (vezi toată discuția)