avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu post si prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu post si prenatal

Buna ziua,

Va rog daca ma puteti ajuta cu o lamurire as dori sa stiu , daca eu am 7 luni (30 Saptamani), vreau sa intru in concediu de 126 de zile dar nu stiu cum e mai bine pentru mine sa intru mai devreme sau in apropierea perioadei de nastere? cum ma avantajeaza
Cel mai recent răspuns: iulianalitoi , utilizator 13:30, 4 Iunie 2015
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.

(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.


2. Impreuna cu medicul curant ginecolog sau cu medicul de familie stabiliti cum e mai bine si pentru fat si pentru dvs. sa luati concediul de maternitate (sarcina si lauzie).
buna ziua,
si multumesc pentru raspuns as fi vrut sa imi spune-ti dpdv financiar cum ar fi mai bine de intrat in apropierea perioadei de nastere sau nu are importanta incepand cu luna 6 se poate oricand?
1. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate este de 85% din baza de calcul.
- Baza de calcul este format din media veniturilor brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediul de maternitate.

2. Impreuna cu medicul hotarati cum si cand intrati in concediu de maternitate.

3. Aveti mai multe posibilitati:
- luati cate 63 de zile inainte si dupa nastere;
- luati cel mult 84 de zile inainte de nastere pentru a va ramane cele 42 de zile obligatorii dupa nastere;
- puteti sa nu luati deloc concediu prenatal si sa luati toate cele 126 de zile dupa nastere sau cel putin cele 42 de zile obligatorii.

4. - Din punct de vedere financiar ar trebui sa aveti cat mai putine zile de concediu de maternitate.
- Dar sanatatea dvs. si a fatului este mai importanta decat orice calcul financiar.
multumesc frumos pt tot!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal rozalia58 rozalia58 Din cele 126 de zile de concediu, cate se iau post natal si cate prenatal ? (vezi toată discuția)
Concediu prenatal fulgisordenea fulgisordenea buna ziua, vreau sa intru in prenatal si stiu ca sunt 126 zile din care 42 dupa si 84 inainte. este bine sau s-a schimbat legea? multumesc. (vezi toată discuția)
Legea acordarii prenatalului siskoady siskoady va rog frumos sa imi spune-ti la cate saptamani se acorda prenatalu.Eu am 30 saptamani cand imi expira riscul maternal eu am numarat zilele si dupa mine as ... (vezi toată discuția)