avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie sau cvc cu uzufruct ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie sau cvc cu uzufruct ?

Pentru linistea mea ,ce e mai bine : act de donatie cu scutire de raport , sau cvc cu clauza de uzufruct ?datele problemei :eu (casatorit 1 copil) ,fratele meu (la fel) , tatal meu (necasatorit) .Tata vrea sa-mi lase casa parinteasca .Personal ma gandesc la donatie ,si ulterior sa nu particip la succesiune( sa nu ma declar succesor)...ce ma sfatuiti . Multumesc.
Daca tatal dumneavoastra doreste sa va lase casa cel mai bine este prin cvc deoarece acesta nu poate fi atacat de eventualii mostenitori ( frate etc). De asemenea pentru linistea tuturor este bine ca in momentul faceri actelor la notariat, tatl dvs. sa aiba de la medic analize care sa ateste ca este in toate facultatile mintale. Sper ca v-am fost de ajutor cu toate ca nu sunt jurist sau consilier juridic, cunosc problema deoarece am trecut prin asa ceva.:D
buna ziua
cel mai bine incheiati un contract de vinzae cumparare cu uzufruct pentru linistea tuturor,
bafta .
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2009
ContSters58959, utilizator
recomand contractul de vanzare-cumparare, intrucat suntem in prezenta a doi mostenitori rezervatari.
Contractul de vanzare este o varianta buna numai daca veti putea dovedi apoi plata pretului.
Andreea Lisievici a scris:

Contractul de vanzare este o varianta buna numai daca veti putea dovedi apoi plata pretului.

Dovada cu plata pretului cred ca este o aberatie. Asa ceva se cere doar daca ajungi in instanta cred. Oricum nu vad cine poate sa-i ceara asa ceva. In definitiv fratii nici nu trebuie sa stie ca au incheiat actele. Nu au decat sa rascoleasca rahatul dupa moartea tatalui.

Alte discuții în legătură

Cat costa actul notarial pentru o donatie? Alexei71 Alexei71 Buna dimineata. Sora mea a decedat anul trecut la 45 de ani. Au ramas mostenitori : mama, tatal, sotul, fratele doar dupa tata (eu) si un frate dupa ambii ... (vezi toată discuția)
Cum este mai bine cumparare sau donatie? ginutz_a ginutz_a Buna ziua! Tatal meu a cumparat un teren pe care eu imi construiesc acum casa. Vreau sa stiu cum trebuie procedat in cazul in care doresc sa pun totul pe ... (vezi toată discuția)
Testament sau cvc petrutjim petrutjim Buna ziua. Verisoara mea (vaduva si fara mostenitori) doreste sa imi lase apartamentul. A facut un testament initial in care am fost trecut eu si inca o ... (vezi toată discuția)