avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum este mai bine cumparare sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum este mai bine cumparare sau donatie?

Buna ziua!
Tatal meu a cumparat un teren pe care eu imi construiesc acum casa. Vreau sa stiu cum trebuie procedat in cazul in care doresc sa pun totul pe numele meu si al viitorului sot?
Mai am un frate si nu vrem ca acest teren sa intre in succesiune.
Ar trebui sa face contract de vanzare cumparare sau se poate si printr-o donatie?Vrem sa facem actele in momentul in care va fi gata casa.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ginutz_a , utilizator 14:44, 28 Aprilie 2010
Cel mai bine ati face un act de vanzare cumparare chiar daca taxele notariale sunt mai mari decat la donatie, insa donatia poate fi mai usor atacata de frate pt liberalitate excesiva dupa decesul tatalui.
Este de preferat vanzare-cumparare, simplu(fara intretinere sau uzufruct viager), fiind mai greu de atacat .
Fara discutie ca se impune incheierea unui contract de vanzare--cumparare. Asa stati linistita, donatia poate fi atacata.
pot fi 2 cumparatori, eu si viitorul sot?astfel incat sa se vada ca este bun comun?
Daca doriti sa il intretineti pe tatal dvs puteti face un contract de intretinere. Acest contract transfera proprietatea la fel ca si un contract de vanzare cumparare insa difera de acesta prin faptul ca trebuie sa va indepliniti obligatia de intretinere pentru tatal dvs ( asigurare alimente, medicamente, menaj etc).
Daca faceti contract de vanzare cumparare trebuie sa aveti grija ce pret puneti in contract si cum faceti dovada ca acest pret a fost platit. In cazul contractului de vanzare cumparare intre rude, instantele , nu de putine ori, au considerat, in mod nefericit, acest contract donatie deghizata chiar daca acest contract a fost facut la notar.

Alte discuții în legătură

Poate fi atacat un contract de vanzare-cumparare de un copil din prima casatorie? elenabul elenabul Buna seara, Am o mare dilema... daca fac un contract de vanzare cumparare intre sotul meu si fiul nostru cu interdictie de instrainare in favoare noastra ar ... (vezi toată discuția)
Mostenire apartament BENCIU CRISTINA BENCIU CRISTINA daca parintii mei imi lasa ca mostenire apartamentul proprietatea lor, care este cea mai simpla modalitate? contract de vanzare - cumparare sau donatie, avand ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu sau fara clauza de intretinere stoicagramona stoicagramona Buna ziua, doresc sa aflu daca, contractul de vanzare cumparare poate fi atacat in instanta de catre cumnatul meu, celalalt fiu al socrilor, in cazul de fata ... (vezi toată discuția)