avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire apartament

daca parintii mei imi lasa ca mostenire apartamentul proprietatea lor, care este cea mai simpla modalitate?
contract de vanzare - cumparare sau donatie, avand in vedere ca mai am un frate, care a fost verbal de acord ca apartamentul sa-mi apartina, dar nu se stie ce se poate intampla pe viitor si vreau sa am certitudinea ca apartamentul imi apartine.
Sotul meu are si el o cota parte dreptul la apartament?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:12, 3 Noiembrie 2013
nici una din modalități nu e simplă. dacă nu se știe ce se poate întâmpla pe viitor, fratele poate oricând să ceară întoarcerea apartamentului la masa succesorală.
soțul are cotă parte doar dacă devine moștenitorul dumneavoastră.
va multumesc mult pentru raspuns.
Bunul provenit dintr-o donatie e propriu , daca nu e stipulata vreo situatie contrara (aceea a dreptului de proprietate transmis si catre sot ).

Bunul provenit prin perfectarea unui act de vanzare-cumparare este comun.( proprietatea comuna devalmasa este caracterizata de faptul ca niciunul dintre soti nu are individualizata cota -parte din dreptul de proprietate).


In ceea ce priveste desfiintarea acestor acte, ambele pot fi atacate de catre mostenitorii rezervatari .( donatia , in calitate de liberalitate excesiva , iar vanzarea cumparare in calitate de donatie deghizata, daca lipseste plata pretului)


Poate fi perfectat un contract de intretinere.


Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
deci cel mai bine ar fi ca parintii mei sa faca un contract cu clauza de intretinere chiar daca ei locuiesc in alta localitate?
donatia din cate inteleg poate fi atacata...
Orice contract de pe planeta poate fi atacat.
Ce act doriti sa incheiati depinde de ce urmariti voi, partile, de ce se poate raportat la lege, de care va fi averea ramasa dupa parinti...
Daca acel act se va incheia doar pentru dezmostenirea fratelui, nu conteaza cum se va numi actul, se va putea desfiinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sau contract de vanzare cumparare? vio_popescu vio_popescu Buna ziua, Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei: Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, ... (vezi toată discuția)
Contract uzufruct viager pentru un fiu radutech radutech Buna ziua, Parintii mei au un apartamaent in proprietate. Mama mea doreste sa imi lase mie jumatatea ei din apartament din timpul vietii. Mentionez ca am un ... (vezi toată discuția)
Vanzare, testament sau donatie catre copii? aiko aiko Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Parintii mei locuiesc intr-un apartament dobandit dupa casatorie. Pe actul de proprietate este trecut ca ... (vezi toată discuția)