avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract uzufruct viager pentru un fiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract uzufruct viager pentru un fiu

Buna ziua,

Parintii mei au un apartamaent in proprietate. Mama mea doreste sa imi lase mie jumatatea ei din apartament din timpul vietii. Mentionez ca am un frate. Este posibil acest lucru? ce contract se face? trebuie sa fie si tata si fratele meu prezenti si sa fie de acord cu acest lucru?
Multumesc anticipat pentru ajutor,
Cu stima,
Radu
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 16:06, 20 August 2009
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sa incheiati un contract de vanzare-cumparare (Dvs. "cumparati" jumatatea imobilului respecti de la mama Dvs.) sau un contract de intretinere (va obligati la intretinerea mamei Dvs. in schimbul dreptului de proprietate asupra jumatatea din imobilul respectiv) -- astfel de contracte se incheie in forma autentica la un notar.

Daca imobilul respectiv este bun comun (dobandit in timpul casatoriei), tata Dvs. trebuie sa semneze si el contractul de vanzare-cumparare (sau cea de intretinere), deoarece in cazul imobilelor nu se prezuma ca sotii si-au dat un mandant reciproc pentru a efectua acte de dispozitie.

Fratele Dvs. nu trebuie sa fie prezent.

Puteti sa faceti si un contract de donatie (ar fi mai ieftin), dar contractul respectiv poate fi supus raportului (daca donatia nu este scutita de raport) sau reductiunii (daca este scutit de la raport, considerant astfel, in cazul Dvs. ca liberalitate).
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2009
ContSters77883, utilizator
Mama poate face ce doreste in timpul vietii sale cu averea sa: vinde cota sa parte din apartament.
Mergeti la notar si veti fi indrumat in acest sens.
gabescu a scris:

Mama poate face ce doreste in timpul vietii sale cu averea sa: vinde cota sa parte din apartament.
Mergeti la notar si veti fi indrumat in acest sens.


Este o varianta demna de luat in calcul.
Ca dupa moartea parintilor fratele poate sa deschida actiune in anularea contractului de vanzare cumparare fiind mostenitor rezervatar , asta este alta problema!B-)
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Daca apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei dintre parintii dvs., atunci el este un bun comun pe care cei doi parinti il detin in devalmasie. Prin urmare nici unul dintre parintii dvs nu are o cota determinata din dreptuld e proprietate asupra apartamentului.
Din acest motiv ei nu pot instraina cota devalmasa pe care o detin din dreptul de proprietate asupra apartamentului.
Deci, mama dvs nu va poate nici vinde si nici dona cota sa din bun intrucat nu are o cota determinata din bunul respectiv in prezent. Ea poate dispune de partea sa din bun numai dupa realizarea unui partaj cu tatal dvs, iar partajul se paote face numai la divort.
Daca vor sa faca partaj in timpul casatoriei, se poate face numai prin proces si numai pentru motive bine intemeiate (este la latitudinea judecatorului sa stabileasca motivele care ar putea fi considerate bine intemeiate).
In orice caz, nu cred ca se va ajunge nici la divort si nici la partaj numai pentru a va trece pe numele dvs dreptul de proprietate asupra a 1/2 din apartament.
Deci, numai ambii parinti v-ar ptuea vinde 1/2 din apartament, ceea ce inseamna ca ei vor ramane proprietari in continuare in devalmasie pe restul de 1/2 din respectivul apartament.
Acum se pune problema cum sa se realizeze transferul dreptului de proprietate - prin vanzare sau prin donatie (nu va sfatuiesc sa apelati la vanzare cu clauza de intretinere, sau mai precis la contract de intretinere ce are drept pret vanzarea bunului sau a unei cote din bun, intrucat un asemenea contract trebuie executat pe toata durata vietii ambilor parinti, care se pot razgandi pe parcursul vietii si pot incerca sa il anuleze, si mai mult poate fi contestat de frate dupa decesul acestora).
Daca faceti donatie, parintii pot dispune prin donatie de bunurile lor numai daca nu incalca rezerva succesorala a fratelui dvs (care, daca sunteti 2 frati la parinti, este de 1/3 din masa succesorala partea sa).
De asemenea exista o prezumtie legala ca actele de vanzare facute de parinti catre copii sunt de fapt donatii deghizate daca parintii isi rezerva dreptul de uzufruct sau abitatie asupra bunului vandut. Daca insa fratele dvs isi da acordul la notar la incheiere aunui asemenea act de vanzare, atunci el nu mai poate contesta actul dupa decesul parintilor dvs.
Cred ca cea mai buna solutie este vanzarea a 1/2 din apartament cu acordul expres al fratelui. Daca nu puteti obtine acordul, tot mai bine este sa faceti act de vanzare si sa va preconstituiti probe ca ati achitat pretul - eventual vanzarea sa se realizeze prin procurator de fonduri iar parintii sa nu isi rezerve un drept de uzufruct / abitatie (oricum nu au nevoie sa isi rezerve aceste drepturi cat timp va vand numai 1/2 din apartament, iar restul le ramane lor in proprietate).
In orice caz, mama singura nu va poate vinde partea ei din apartament intrucat partea ei nu este determinata.
Toata aceasta discutie se aplica daca bunul este dobandit in timpul casatoriei, daca nu inseamna ca parintii au un drept de proprietate pe cote parti si atunci fiecare isi poate vinde cota parte. de asemenea, daca a intervenit partajul intre ei se poate vinde cota rezultata din partaj.
Privitor la partea mamei, am mari dubii ca fratele poate sa si castie ceva daca, dupa moartea acesteia, solicita anularea contractului.Mostenitor rezervatar sau nu, de aceasta calitate a mostenitorilor nu este tinut proprietarul bunului ata vreme cat este in viata. Mai pe scurt, cat traiesc pot sa vand tot cui vreau si cu cat vreau. Dupa moartea mea, mostenitorilor le raman bunurile aflate in patrimoniul meu la data decesului meu. cel mult, poate opera aici o reductiune a liberalitătilor excesive, insa vanzarea-cumpararea pura si simpla nu este o liberalitate, nu se intra cu ea in rezerva nimanui, este un contract civil bilateral cu titlu oneros. repet, vanzare-cumparare pura si simpla, ca daca vorbim de un contract cu intretinere, lucrurile se complicas si acestea, intr-adevar se mai "sparg" uneori dupa moartea autorului, insa nu pentru ca s-a incalcat rezerva.Ideea ese ca in speta, poate cumpara linistit partea mamei.
Intr-adevar, trebuie luat in calcul faptul ca respectiva cota de 1/2 a mamei este una ideala, ce doi soti aflandu-se in devalmasie si intr-adevar, in asemenea situatii, este necesara si semnatura codevalmasului.Poti cumpara insa aceasta cota ideala si apoi poti sa si iesi din ndiviziune.Exista solutie legala si nu este nici excesiv de complicat, nici imposibil si nici extrem de costisitor.
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2009
dandanaua, utilizator

Alte discuții în legătură

Tatal meu poate sa-mi doneze mie partea lui din casa? bernilory bernilory tatal meu doreste,sa-mi faca act [o donatie mai degraba],pt ca nu ma inteleg bine cu mama ,vrea sa ma puna la adapost........,insa mama nu doreste ca acel ap ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei sau probleme juridice de familie alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna ziua, Parintii mei sunt divortati si au un bun comun impreuna si anume un imobil cu 3 camere. Partajul nu a fost facut datorita faptului ca nu au fost ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune AlexandruGeorge1983 AlexandruGeorge1983 De curand a decedat tatal meu , iar mama vrea sa lase apartamentul pe numele meu. Alti moștenitori nu mai sunt in afara de mine . Ce se intampla la succesiune ... (vezi toată discuția)