avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tatal meu poate sa-mi doneze mie partea lui din casa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tatal meu poate sa-mi doneze mie partea lui din casa?

tatal meu doreste,sa-mi faca act [o donatie mai degraba],pt ca nu ma inteleg bine cu mama ,vrea sa ma puna la adapost........,insa mama nu doreste ca acel ap sa intre in posesia mea.poate tatal meu sa mearga la un notar sa sa-mi cedeze mie partea lui de ap,?iar in cazul in care el ar decedea mi-ar reveni jumate mie din apartament in loc de 3/4 si ce act ar trebui facut la notar?dupa moartea tatalui[care este f bolnav]ar mai trebui deschisa succesiunea?eu inca folosesc ap si am facut si imbunatatiri.daca aduc martori si chitante doveditoare,ca am marit valoarea apartamentului,mi-ar reveni si mai mult din ap sau mama trebuie doar sa ma despagubeasca?
buna ziua!
apartamentul este dobandit de catre parintii dvs in timpul casatoriei?
daca da, nu va poate dona cota sa din acest imobil deoarece nu se poate determina.
sotii au cota devalmasa.
ceea ce va poate face este un testament, dar daca prin acest testament se incalca rezerva mamei aceasta poate cere reductiunea testamentului.
Tatal dvs. ar putea sa va vanda cota sa parte din apartament dar cum acel apartament este bun comun cu mama dvs., nu se cunoaste concret cota sa parte (bunul fiind in devalmasie).Cota tatalui se presupune doar ca este 1/2.Un partaj in timpul casatoriei in vederea instarinarii cotei tatalui, cred ca ar merita incercat!:)

Sau mai bine va vinde nu cota sa ci dreptul sau de proprietate din imobil decat sa va doneze acea cota (mama dvs. fiind mostenitor rezervatar, poate ataca ulterior donatia), astfel ca in momentul posibilului deces al tatalui, de pe urma acestuia nu ar mai intra la masa succesorala aceasta prezumtiva cota.

Daca tatal dvs. decedeaza, dvs. nu va revine cota de 3/4, deoarece la masa succesorala intra doar 1/2 din apartament daca bunul este comun al tatalui cu mama dvs. si in aceste conditii, mama dvs. ar detine cota de 3/4 (1/2 bun propriu si 1/4 ca sotie supravietuitoare in concurs cu dvs.) iar dvs.1/4 din imobil.

Ar fi bine sa incheiati cu tatal dvs. un inscris din care sa rezulte contravaloarea imbunatatirilor aduse de dvs. la imobil, si eventual sa faceti vorbire despre aceste imbunatatiri in actul pe care il veti incheia cu tatal dvs.

Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Pana la sistarea indiviziunii , nu va poate dona (decat daca , pentru motive temeinice , e facuta imparteala , in timpul casatoriei ).
De ce nu va poate dona ?Pentru ca ceea ce caracterizeaza proprietatea comuna in devalmasie e lipsa individualizarii cotei parti din dreptul de proprietate .Si , prin urmare , niciunul dintre parinti nu ar sti ce/ cat sa doneze din bunurile care constituie regimul matrimonial.

Dupa divort , situatia e diferita.Cota parte va fi individualizata si instrainata , de catre unul dintre parinti , sau de catre ambii.;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie ContSters359971 ContSters359971 Sunt divortat si recasatorit. As vrea sa donez partea mea din apartament copilului major din prima casatorie. Mai intai trebuie facut partajul sau pot face ... (vezi toată discuția)
Donatie catre mostenitor mariusdd mariusdd Buna ziua, Parintii sotiei mele detin un apartament impreuna(actul este pe numele amundorura). As dori sa stiu daca ar fi posibila cedarea(donarea)partii ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune AlexandruGeorge1983 AlexandruGeorge1983 De curand a decedat tatal meu , iar mama vrea sa lase apartamentul pe numele meu. Alti moștenitori nu mai sunt in afara de mine . Ce se intampla la succesiune ... (vezi toată discuția)