avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensii militare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensii militare

Buna seara,
In urma recalcularii pensiilor militare in baza L.nr.263/2010 si a O.U.G.nr.1/2011, am contestat in termen legal decizia de pensie, in principal privind situatia veniturilor (care conf. art.1 alin.2 din O.U.G.nr.1/2011 "obligativitatea identificarii si transmiterii la casele sectoriale de pensii a veniturilor realizate de fiecare beneficiar revine institutiilor din sistemul national de aparare......") si incadrarea in grupele de munca. Desi L.263/2010 prevede ca raspunsul trebuie transmis in termen de 45 de zile , eu l-am primit dupa 2 ani si trei luni.
Pt. a avea o dovada concludenta ca situatia veniturilor in baza careia mi s-a calculat pensia nu este reala am solicitat Centrului militar emiterea unei noi adeverinte de venit. Cand am primit-o (in oct. 2013 )nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca in 47 de luni era diferita fata de situatia in baza careia imi fusese calculata pensia, dar nici aceasta nu era in concordanta cu realitatea, avand multe motive( pe care nu cred ca are rost sa le dezvolt). Totodata Centrul Militar imi comunica faptul ca aceasta adeverinta a fost trimisa Casei de pensii sectoriale (C P S) in vederea procesarii.
C P S mi-a emis o noua decizie de pensie in nov.2013, dar din toate cele 47 de luni in care venitul diferea a luat in calcul decat o singura luna (cea in care venitul era mai mic ) "omitand" sa i-a in calcul si celelalte 46 de luni in care venitul era mai mare, astfel ca pensia a scazut cu 2 lei.
Am contestat-o in termen legal,invocand acest aspect precum si faptul ca pt. 70% din perioada venitul nu era cel real (aducand argumente in acest sens).
Nici la aceasta contestatie nu am primit raspuns in 45 de zile.
Am sesizat M.Ap.N. de fapta penala savarsita de CPS(prin nuluarea in calcul a veniturilor din cele 46 de luni), solicitand asa cum prevede codul de procedura penala sa instiinteze organele abilitate, in speta parchetul.
M.Ap.N a repartizat cauza spre rezolvare CPS( !!!!), care in luna iiunie 2014 mi-a emis o noua decizie de pensie in care si-a "reparat "fapta penala luand in calcul si cele 46 de luni decizie pe care n-am contestat-o, eu asteptand raspuns la contestatia formulata, iar o noua contestatie nu facea altceva decat sa o repete pe prima, mai putin jumatatea de punct pe careCPS a "reparat-o".Dupa mai multe sesizari facute prin e-mail la M.Ap.N., am primit raspuns si de la comisia de contestatii in mart.2015 si in care mi se respingeau toate capetele ridicate de mine pe motiv ca au ramas fara obiect prin emiterea noii decizii din iun.2014.
Am introdus actiune in justitie, conf. legii, prin care solicitam anularea Hotatrarii comisiei de contestatii si a deciziei de pensie din iun.2014 si emiterea unei noi decizii avand in vedere punctele ridicate de mine in contestatie.
Comisia de contestatii ( a carei hotarare conf. legii trebuie actionata in instanta) nu a formulat intampinare, iar CPS a formulat intampinare, solicitand respingerea actiunii pe motiv ca doar hotararile comisiei de contestatii pot fi atacate, iar ultima decizie nu am contesta-o.
Am raspuns intampinarii in termenul legal, dar timpul fiind scurt nu am introdus toate argumentele.
INTREBARI:
1). Daca aciunea impotriva CPS imi va fi respinsa, pot solicita admiterea actiunii impotriva hotararii comisiei de contestatii solicitand anularea ei si obligarea comisiei de contestatii sa emita o noua hotarare avand in vedere argumentele ridicate de mine la punctele din contestatie? mentionez ca actiunea impotriva hotararii a fost introdusa in termen legal.
2).Motivarea din hotararea data de comisia de contestatii ca ramasa fara obiect in urma emiterii noii decizii are un fundament legal? De unde stia comisia de contestatii de aceasta noua decizie din moment ce regulamentul de funationare (ordinul nr.1453/M.34/2011 art.1200000(3) ) prevede ca pe toata perioada solutionarii contastatiilor, membrilor comisiei le este interzisa orice forma de comunicare , altfel decat prin corespondenta oficiala a comisiei?
3).Pot folosi argumentul ca in baza acelorasi documente, adeverinta din oct.2013, CPS a emis 2 decizii ? Dupa ce a emis decizia din nov.2013, care stia ca a fost contestata ( pt. ca ea a inregistrat-o conf. ordinului 1453/2011), nu trebuia sa astepe emiterea unei hotarari de catre comisia de contestatii si in functie de raspuns sa emita sau nu o noua hotarare? Daca da, care este baza legala? Din moment ce dosarul meu de pensie era inaintat la comisia de contestatii (art.10 din ordinul 1453/2011) de unde stia veniturile din adeverinta pe care nu le luase in calcul?
4). Pot invoca art 6 din CEDO si art. 11 si 21 din Constitutie?
5). Daca pot aduce completari la argumentele aduse in actiunea depusa cat si la raspunsul la intampinare la primul termen sub ce titulatura le pot aduce?
"Nota de sedinta?"
6). cum pot folosii prevederile art. 8 din ordinul 1453/2011care stipuleaza ca:"Procedura comisiei de contestatii de examinare a deciziilor de pensie supuse contestarii reprezinta, potrivit legii, procedura prealabila, obligatorie, fara CARACTER JURISDICTIONAL, in timp ce art.132(2) din L.263/2010 arata ca:"CP prevazute la alin(1) sunt succesoare de drept ale structurilor organizatorice, RESPONSALILE cu pensiile din institutiile mentionate la alin(1), iar art. 132(1) mentioneaza:"CPS se infiinteaza in subordinea M.Ap.N., MAI si SRI , dupa caxz ,ca structuri cu PERSONALITATE JURIDICA. IN consecinta eu sunt obligat sa actionez in instanta o institutie ale caror hotarari au un caracter facultativ si nu pot actiona decizia unei institutii cu personalitate juridica.
Daca puteti sa-mi dati un raspuns cat mai repede si complet va raman profund indatorat.
cu stima,
Cel mai recent răspuns: senny2007 , utilizator 20:27, 12 Iunie 2015
Buna ziua.
Puteti depune completari si probe - cerere de administrare de probe.
daca vi se admite cererea.Solicitati ca proba expertiza contabila.
Argumentle puteti sale sustineti oral si sa le introduceti in note de sedinta.
Comisia de contestatii va dat acel raspuns avand in vedere urmatoarele considerente:
in oct13v-in urma eliberarii ultimei decizii de pensii, contestatia depusa la Comisia de Contestatii a ramas fara obiect (ati solicitati recalcularea decizei de pensii pe baza adv din oct. 2013.Comisia de contestatii au transmis catre CP sesizarea dumneavoastra impreuna cu adev oct 13.
Raspuns la 6) Procedura de contestatie a deciziei este analoaga ca si procedurile din contencios.Primiti o decizie de pensie. O contestati la comisia de contestatii. Aceasta trimite contestatia catre CP. CP rezolva contestatia si va emite o noua decizie de pensie.
Actionati in judecata CP,cu personalitate juridica si chemati in garantie MAP -ul.
Prima decizie de pensie vi s-a anulat.
Care este baza legala ca hot .comisie de contestaii trebuie contestata ?

Buna seara,
Multumesc pt raspuns. Conf.art. 150(3)si art.151(2) din L.263/2010 nu pot fi atacate in instanta decat Hotararile comisiei de contestatii(CC), nu si deciziile de pensii emise de casa de pensii sectoriala(CPS).Conf. legii procedura este urmatoarea:
-daca sunt nemultumit de modul in care s-a calculat pensia o contest.
-CPS o inregistreaza si in termen de 10 zile o transmite CC impreuna cu urmatoarele doc:
- dosar de pensie
-dovada datei comunicarii deciziei contestate,
-nota de prezentare a cazului, cuprinzand temeiurile de drept si de fapt care au condus la emiterea deciziei, precum si concluziile reiesite in urma reverificarii dosarului(Ordinul1453/2011, anexa 2, art.10.
Comisia de contestatii trebuie sa emita o hotarare in 45 de zile de la inregistrare lucru pe care nu-l face, prelungind termenul, iar in acest timp CPS emite o noua decizie pe care conform legii trebuie sa o contest in termen de 30 de zile, altfel ramane definitiva.
Intrebari:
1). Are dreptul legal CPS in timp ce exista un litigiu asupra unei decizii, sa emita o noua decizie (in baza art.107 dinL.263/2010), care sa o anuleze pe cea in litigiu, dar care sa nu rezolve toate punctele din contestatie ci doar punctul care o interesa? Asta e o tactica: in timp ce o decizie este contestata, se emite o noua decizie pe care trebuie sa o contest, contestatia veche ramanand fara obiect si tot asa,la nesfarsit, eu nemaiajungand in fata instantei.
2) CPS a fost obligata de 2 ori sa verifice documentele: o data cand a emis decizia pe care am contestat-o si a doua oara cand a trebuit sa inainteze CC nota de prezentare a cazului ( asa cum am aratat mai sus) cand a avut in fata si contestatia mea si nu a observat nimic deosebit, si vine dupa 6 luni chitita fix pe decizia mea, observa greseala si emite o noua decizie in urma reverificarii dosarului. daca dosarul meu se afla la CC "ce documente"
si din "ce dosar a reverificat CPS? Cum pare, sa fii obligat de 2 ori sa verifici dosarul, nu observi nimic, si dupa 6 luni la cafeaua de dimineata din sutele de mii de dosare de pensie si miile de dosare contestate "cineva de CPS" se gandeste sa reverifice dosarul meu care nu se mai afla la e si "observa greseala" a ce "mirose" ?
3). La primul termen mai pot veni cu completari la raspunsul la intampinare si o cerere de a constata nulitatea deciziei necontestate pe motive de fond si de forma?
4). Daca acum este primul termen in care se hotareste daca se admite sau se respinge actiunea, pot prezenta si note de sedinta, sau astep intai sa vedem daca se admite sau nu actiunea?
multumesc mult,
Un raspuns cat mai repede mi-ar fi f,f,f util.
Cand aveti primul termen de judecata?
Ati contestat la Tribunal prima decizie de pensie?
La punctul 2 aveti perfecta dreptate. Raspunsul pe care la primit matusa mea a fost ca au foarte multe dosare de solutionat si ei sunt putini.
3) la primul termen puteti depune cerere de administrare de probe si vedeti ce hotareste instanta.Solicitati recalcularea pensiei, nu anularea deciziei. Daca vi se va admite cererea se va emite o noua decizie de pensie.Celelate decizii de pensii se anuleaza de catre CP, dar nu o sa va anunte. Vi se va comunica doar noua decizie de pensie.
Daca ati raspuns la intampinare, Totusi mai puteti veni cu completari de probe, care sunt utile cauzei si care vor duce la solutioanrea cauzei.Trebuie sa fie admise de instanta.Nu mai puteti veni cu invocarea exceptiilor.Trebuie sa combateti exceptiile ridicate in intampinare.
Puteti solicita amanarea pronuntarii pentru a depune note scrise.Daca intre timp ati primit a doua decizie, o puteti depune la dosar ca proba.
4) Daca veniti cu probe, solicitati amanarea dintr-un motiv sau altul, daca judecatorul hot o expertiza etc, nu la primul termen de judecata se admite sau se respinge cererea.Depinde de instanta.Este bine sa solicitati o expertiza ,expertiza care v-a lua in calcul toate adeverintele.Daca nua veti bani,faceti o cerere de ajutor judiciar -in ceea ce priveste cuantumul expertizei.numai printr-o expertiza iudecatorul isida seaman daca decizia a fost intocmita corect.Daca vi se admite cererea , solicitati si cheltuieli judicare, pe baza de documente -expertiza, cheltuieli de transport .Notele de sedinta ar trebui sale aveti dea facute. Daca nu sa le sustineti oral. Instanta va asculta inregistrarea audio.
1) are dreptul ,fiindca legile iti permit.Ati depus o contestatie la comisie. Comisia o trimite CP.
acesta datorita volumului mare de munca nu o rezolva.(nu li se intampla nimic ca nu-si fac lucrarile in 45 de zile ) O rezolva cand ii vine citatia de la tribunal.Si emite a doua decizie, pe care o va prezenta la Tribunal cu precizarea ca cererea de chemare in judecata a ramas fara obiect.Si vin si fac dovada ca intre timp v-au si comunicat-o.Iar daca doriti sa vi se recalculeze pensia trebuie sa deschideti un alt proces pentru a doua decizie.Sper sa nu se intample asa ceva.Poate ar fi bine sa va raspnda si domnul av. Tudor Valeriu.
OBS .La Tribunal se contesta CC,dar in realitate se contesta decizia de pensie.De decizia de pensiei sunteti nemultumiti.
Buna dimineata,
Multumesc de raspuns. Primul termen este joi 11.06.2015.Vreau sa depun o cerere in constatarea nulitatii ultimei decizii din 20.06.2014. Am dreptul sa o depun la primul termen?
Multumesc,
Ce ati solicitat in contestatia aflata pe rolul instantei ?

Alte discuții în legătură

Abuz in serviciu nela1961 nela1961 Buna dimineata, Am si eu o intrebare legata de abuzul in serviciu. Problema se prezinta astfel: sunt pensionar militar si conform art.1 ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu seny2015 seny2015 Buna seara, Sunt pensionar militar. In 2011 pensia mi-a fost recalculata conf. O.U.G.nr.1/2011. Conf. art. 1 din aceasta ordonanta ... (vezi toată discuția)
Cu ce casa de pensii se judeca pentru refacerea unei decizii de pensionare GaryMoore GaryMoore Buna seara, Daca o persoana a fost integrata gresit in grupa a II-a de munca, avand dovezi ca apartine grupei I si a contestat in termen decizia Casei de ... (vezi toată discuția)