avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cote succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cote succesorale

Buna ziua.
O intrebare va adresez. O sa fiu scurt si la obiect, nu vreau sa incurc:

Tata, mama, doi copii (parinti casatoriti, copii comuni)

Tata > 33,3% (1/3 - asociat cu 3 persoane) actiuni firma (mama nu este in acte, deci tata are 1/1)
Tata > 50% imobil (mama este in actele de proprietate, deci tata are 1/2)
Tata > loc de veci concesionat pentru 99 ani (mama nu este in acte, deci tata are 1/1
Tata decedeaza

Firma infiintata in timpul casatoriei, iar imobilul achizitionat si locul de veci de asemenea.

Ce intra in masa succesorala?
Cum se impart bunurile?

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2015
andrei7radu, utilizator
Cred ca intra toate bunurile si drepturile in masa succesorala.

mama-1/2 din casa in calitate de coproprietar+ 1/4 din casa in calitate de mostenitor(total 3/4 din casa), 1/2 din dr. de concesiune in calitate de coproprietar+1/4 din dreptul de concesiune-ca mostenitoare(total 3/4), 1/4 din actiunile tatalui-ca mostenitoare

Fiecare copil va lua- 1/8 din casa, 1/8 din dreptul de concesiune, 3/8 din actiuni.

Chiar daca mama nu este trecuta in actul de concesiune, se prezuma pana la proba contrara ca a contribuit la achizitionarea acelui drept. In ceea ce priveste situatia actiunilor, am presupus ca acestea sunt in proprietatea exclusiva a sotului, pt. ca de obicei bunurile rezultate din ocupatia/profesia unui sot sunt bunuri proprii. DAR daca la infiintarea respectivei societati s-au adus ca aport bunuri sau sume de bani comune...situatia se poate schimba...deci e foarte posibil ca prezumtia de coproprietate sa se mentina si in cazul actiunilor...



Am vazut abia acum ca ati specificat ca firma a fost infiintata in timpul casatoriei.
In acest caz, puteti lua in considerare faptul ca mama va avea o cota de 3/4 si din actiuni, iar cei doi descendenti vor lua doar 1/8 din acestea. Asta bineinteles, pana la proba contrara, deci trebuie sa se probeze ca sotia nu a avut nicio contributie la infiintarea respectivei societati si la dobandirea actiunilor, sau ca a avut o contributie mai mica.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
In masa succesorala intra TOATE bunurile mobile, imobile, vaori mobiliare, etc. create/achizitionate in timpul casatoriei. Cota de participare la crearea/achizitionarea bunurilor de catre cei doi soti se stabileste de comun acord sau in instanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2015
legalmgm, utilizator
Deci sa înțeleg ca: din toate bunurile care intra în masa succesorala, chiar dacă sotul supraviețuitor nu este trecut în acte, însă erau dobândite în timpul căsătoriei, mama primeste 1/2 (în calitate de coproprietar prezumat) + 1/4 din cealaltă 1/2 = 10/16, iar copiii 3/4 din 1/2 = 6/16 (adică 3/6 fiecare).

Am înțeles corect?
Inteles eronat.

NCC - CAPITOLUL III - Moştenitorii legali
SECŢIUNEA 1 - Soţul supravieţuitor
Art. 970 - Condiţii
Soţul supravieţuitor îl moşteneşte pe soţul decedat dacă, la data deschiderii moştenirii, nu există o hotărâre de divorţ definitivă.
Art. 971 - Vocaţia la moştenire a soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali.
(2) În absenţa persoanelor prevăzute la alin. (1) sau dacă niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate să vină la moştenire, soţul supravieţuitor culege întreaga moştenire.
Art. 972 - Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.
(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.

Masa succesorala = MS
Sotul supravietuitor:
1/2 din MS (coproprietate, pana la proba contrarie) + 1/4 din MS (cota mostenire sot supravietuitor in concurs cu descendenti) = 3/4 din MS = 6/8 din MS
Descendentii (2 copiii):
fiecare cate 1/4 : 2 = 1/8 dim MS.
Proba 6/8 + 2/8 = 8/8 = 1.

Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2015
legalmgm, utilizator
andrei7radu a scris:

Deci sa înțeleg ca: din toate bunurile care intra în masa succesorala, chiar dacă sotul supraviețuitor nu este trecut în acte, însă erau dobândite în timpul căsătoriei, mama primeste 1/2 (în calitate de coproprietar prezumat) + 1/4 din cealaltă 1/2 = 10/16, iar copiii 3/4 din 1/2 = 6/16 (adică 3/6 fiecare).

Am înțeles corect?


Inteles corect, calculat gresit. Matematica asta...

Alte discuții în legătură

Succesiune MariaDr MariaDr Cum se realizeaza succesiunea in urmatoarea speta: sot si sotie; sotia decedata; au avut 2 copii, unul decedat ( anterior decesului mamei lui), care are la ... (vezi toată discuția)
Succesiune (cum se imparte averea ) rotarualin rotarualin As vrea sa stiu cum se imparte averea dupa decesul unuia dintre soti . din cate am auzit si citit pe forumuri averea se imparte cam asa : sotiea ... (vezi toată discuția)
Partaj pavalutagigi pavalutagigi intre sot ,sotie,copil 19 ani care este procentul sotului? (vezi toată discuția)