Buna. Intr-o zi am parcat masina in fata unui magazin iar in spatele meu parcand un taximetrist(vederea de sus fiind un L). M-am urcat in masina iar grabindu-ma cand am dat cu spatele nu m-am asigurat si i-am frecat usor bara fata. Am intrat in magazin intreband a cui e masina si am ajuns la intelegere sa facem amiabila dandu-i nr de telefon si lunadu-mi nr de la masina. Acasa am constatat ca mi-a expirat RCA-ul. Am vorbit la telefon si mi-a zis sa mergem la o constatare la un service ales de persoana respectiva urmand ca eu sa platesc vopsirea barei. Eu i-am propus sa mergem la un service unde am prieteni ca sa ies si eu mai ieftin persoanei respective sa ii fie gata bara a doua zi primind un refuz din partea lui. Acum intrebarea mea este. Daca avarierea s-a produs vineri iar luni noi am decis sa mergem la service-ul ales de el pentru o constatare si pretul celor de acolo mi se pare prea mare eu nefiind de acord sa ii platesc ce pot pati? Imi mai poate face plangere la politie avand nr meu de telefon si numarul masinii? Multumesc.
Discutati cu taximetristul sa faceti amiabila dupa ce va faceti asigurarea RCA.
O sa incerce sa va santajeze mergand pe premisa ca nu aveati asigurarea valabila la data producerii accidentului dar ii atrageti atentia ca puteti merge la politie sa declarati adevarul chiar cu riscul sa ramaneti fara permis o luna dar ramane si el fara permis ptr nedeclararea accidentului. Si nu cred ca ii va conveni.
Asa ca varianta din primul aliniat este cea ma avantajoasa pentru ambii.
Avand in vedere amenda pentru lipsa RCA-ului cred ca ar trebui sa va conformati cerintelor pagubitului . Pana la urma cat poate fi diferenta pentru vopsirea unui element care mai mult ca sigur s-ar face fara factura.
Altfel pagubitul poate merge la Politie, dvs primiti amenda plus ca puteti ramane fara permis pentru neprezentare in 24 de ore.
In conditiile astea dauna se poate despagubi de FPVS care ulterior va incerca sa recupereze banii de la dvs si in mod cert suma va fi si mai mare .
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pagubitul este si el in culpa pentru nedeclararea accidentului. Faptul ca nu s-a "inteles" cu conducatorul vinovat de producerea accidentului nu il absolva pe taximetrist de suspendarea permisului de conducere. Din cate am inteles pana acum nu s-a completat constatarea amiabila.
Atata timp cat legiuitorul a lasat la latitudinea conducatorilor auto intocmirea constatarii amiabile atunci se intelege ca acestia se pot intelege "amiabil" si sa declare data accidentului cand vor ei, de exemplu dupa intrarea in vigoare a asigurarii RCA.
Aveti certitudinea ca toate constatarile amiabile se intocmesc in mod corect? Nu cred.
JustSeche
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Sa nu uitam faptul ca la momentul evenimentului taximetristul nu se afla la volanul vehiculului, acesta fiind satationat.
De aici, rezulta faptul ca acesta nu risca absolut nimic pentru ca nu s-ar fi prezentat in termenul de 24 de ore - auto stationat.
In schimb dumneavoastra riscati o amenda de 1000 lei pentru faptul ca nu aveati incheiata asigurare obligatorie la data accidentului si in plus suspendarea drepului de a conduce pe o perioada de 30 zile pentru nedeclararea evenimentului in termenul prevazut de Ordonata.
Ceea ce sugereaza Cyan, este foarte riscant, si in final tot dumeavoastra o sa ajungeti sa achitati contravaloarea reparatiilor pentru avaria produsa.
Sa va argumentez:
Toti asiguratorii cunosc acesta "procedura" prin care un eveniment este declarat in fals dupa intocmirea politei RCA.
Un prim semnal de alarma este faptul ca evenimentul se petrece in primele zile de valabilitate a asigurarii.
Cu doar cateva clik-uri pe pagina ASF se poate verifica daca vinovatul are continuiitate pentru asugurarea RCA.
In cazul in care se constata ca vinovatul nu are continuitete pentru asigurarea RCA, cu siguranta dosarul va fi trimis pentru verificari suplimentare, care conform Normei 23/2014 pot dura cel mult 90 zile. Acesta este un drept al ASIGURATORULUI si cu siguranta il va folosi.
Ma indoiec ca pagubitul va avea rabdarea sa astepte finalul acestor cercetari. Si mai mult, la finalul cercetarilor nimeni nu va garanteaza ca veti primi un raspuns favorabil din partea asiguratorului, pe care (asa cum va sugereaza Cyan) incercati sa-l fraudati.
Decizia este doar a dumneavoastra.
Sa intelegem ca actiunile ilicite sunt de mai multe feluri, unele acceptabile si altele nu? Functie de valoare sau ce? (vezi vopsitul fara factura unde fraudatul nu e asiguratorul ci statul, adica noi)