avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala impotriva expertilor EPI
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala impotriva expertilor EPI

Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare: care este termenul in care pot depune plangere penala impotriva expertilor EPI
-In concret, o expertiza in care, in opinia mea, s-au facut greseli majore a fost depusa la dosar, in instanta. Instanta a respins in bloc, toate obiectiunile la raportul de expertiza precum si cererile de anulare a acestuia si de aprobare a unei noi expertize, dar nu s-a pronuntat explicit pe omologarea raportului de expertiza si nici nu s-a discutat fondul cauzei !!
Va multumesc anticipat !!
Cel mai recent răspuns: DUNIC , utilizator 13:17, 7 Iunie 2015
Plangerea penala poate fi admisa spre cercetare daca exista o suspiciune rezonabila ca s-ar fi infaptuit o infractiune.
NCP
Art. 15 - Trăsăturile esenţiale ale infracţiunii
(1) Infracţiunea este fapta prevăzută de legea penală, săvârşită cu vinovăţie, nejustificată şi imputabilă persoanei care a săvârşit-o.
(2) Infracţiunea este singurul temei al răspunderii penale.
Art. 16 - Vinovăţia
(1) Fapta constituie infracţiune numai dacă a fost săvârşită cu forma de vinovăţie cerută de legea penală.
(2) Vinovăţie există când fapta este comisă cu intenţie, din culpă sau cu intenţie depăşită.
(3) Fapta este săvârşită cu intenţie când făptuitorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea acelei fapte;
b) prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui.
(4) Fapta este săvârşită din culpă, când făptuitorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei că el nu se va produce;
b) nu prevede rezultatul faptei sale, deşi trebuia şi putea să îl prevadă.
(5) Există intenţie depăşită când fapta constând într-o acţiune sau inacţiune intenţionată produce un rezultat mai grav, care se datorează culpei făptuitorului.
(6) Fapta constând într-o acţiune sau inacţiune constituie infracţiune când este săvârşită cu intenţie. Fapta comisă din culpă constituie infracţiune numai când legea o prevede în mod expres.

Tineti seama si de:
Art. 30 - Eroarea
(1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu cunoştea existenţa unei stări, situaţii ori împrejurări de care depinde caracterul penal al faptei.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi faptelor săvârşite din culpă pe care legea penală le pedepseşte, numai dacă necunoaşterea stării, situaţiei ori împrejurării respective nu este ea însăşi rezultatul culpei.
(3) Nu constituie circumstanţă agravantă sau element circumstanţial agravant starea, situaţia ori împrejurarea pe care infractorul nu a cunoscut-o în momentul săvârşirii infracţiunii.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplică în mod corespunzător şi în cazul necunoaşterii unei dispoziţii legale extrapenale.
(5) Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită ca urmare a necunoaşterii sau cunoaşterii greşite a caracterului ilicit al acesteia din cauza unei împrejurări care nu putea fi în niciun fel evitată.


In cazul Dvs. concret, care credeti ca este fapta prevăzută de legea penală, săvârşită cu vinovăţie, nejustificată şi imputabilă persoanei care a săvârşit-o ?
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
In concret, sunt facute aprecieri ne conforme cu realitatea. Deoarece instanta a respins toate obiectiunile, eu alta cale de a anula raportul de expertiza, care ma prejudiciaza grav, nu am. Bine inteles ca expertul se va apara spunand ca nu I s-a spus !!
Totusi, care este termenul in care pot depune plangerea penala ??
Va multumesc si pentru prezenta dumneavoastra activa si documentata pe forum !!
Exista infractiuni pentru care este obligatorie plangerea penala prealabila.

Exista infractiuni pentru care nu este obligatorie plangerea penala prealabila.

La infractiunile pentru care este obligatorie plangerea penala prealabila, termenul de sesizare a organelor judiciare de catre partea vatamata este de 60 de zile de la data la care s-a produs fapta sau de la data la care partea vatamata a luat cunostinta de producerea faptei.
Va multumesc foarte mult !!
Sunt strain pe prevederile penale, dar estimez ca este vorba fespre fals in inscrisuri si marturie mincinoasa.. In cazul raportului de expertiza ne omologat inca, de cand curge termenul !!
Ca multumesc anticipat pentru raspuns !!
Depuneti plangerea in care descrieti faptele asa cum le vedeti dvs, incadrarea o va face organul judiciar

Alte discuții în legătură

Infractiune fara vinovatie Bencipici Bencipici Art. 16 Noul Cod de Procedură Penală Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale Acţiunea penală Categorie: Noul Cod ... (vezi toată discuția)
Eroarea in dreptul penal - ncp addiction addiction (1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu cunoştea existenţa unei ... (vezi toată discuția)
Abuzul în serviciu versus neglijenþa în serviciu amcteam amcteam Rog frumos sa-mi explice si mie cineva avizat care este diferenta corecta dintre aceste 2 infractiuni. (vezi toată discuția)