avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... relatie concubinaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

relatie concubinaj

In speranta ca am postat bine intrebarea, va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru urmatoarea situatie:
Matusa mea are o relatie de concubinaj cu un domn de aproximativ 16 ani si locuieste in casa acestuia.
Domnul in cauza are o varsta inaintata si grave probleme de sanatate, iar rudele (fratii si mama) fac presiuni asupra acestuia in ceea ce priveste mostenirea.
Matusa mea are vreun drept la locuinta dupa moartea acestuia avand in vedere faptul ca timp de 16 ani au locuit impreuna?
Va rog sa ma indrumati in legatura cu pasii pe care trebuie sa ii faca pentru a nu fi data afara din casa de rudele domnului respectiv.
Exista stipulat undeva ceva de care se ne legam si sa o putem ajuta?
Mentionez ca rudele au fost mereu impotriva, motiv pentru care acesta nu a avut initiativa oficializarii relatiei. Domnul respectiv nu a fost niciodata casatorit si nu are copii.

Multumesc anticipat pentru raspuns

Nefiind casatoriti, iar locuinta nefiind dobandita de amandoi, din pacate matusa dvs. nu are nici un drept la mostenire. Ar putea sa faca un testament in favoarea matusii dvs ( pe care desigur rudele vor putea sa-l atace, daca au fost in dezacord tot timpul, dar nu ne-aparat sa si cistige)
Paven Florentina a scris:

( pe care desigur rudele vor putea sa-l atace, daca au fost in dezacord tot timpul, dar nu ne-aparat sa si cistige)


Nu prea are acoperire legala ceea ce spuneti. Parintii fiind mostenitori rezervatari este clar ca testamentul va fi reductionat cu rezerva succesorala a mamei.
M-am gandit doar la faptul ca in mesaj se spunea ca domnul are o varsta inaintata, dar e adevarat ca uneori parintii supravietuiesc copiilor ! In cazul acesta sigur ca mama ar putea cere reductiunea...
Se poate face un contract de vanzare -cumparare cu clauza de intretinere. E destul greu sa fie revocat ....
Cel mai indicat ar fi un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct! Achiesez la solutia 2007_rozi!

Alte discuții în legătură

Mostenire maria162 maria162 Ingrijesc de 4 ani doua rude in varsta cu promisiunea ca ultimul ramas in viata imi va face testament.Cei doi(unchiul si matusa nu au copii impreuna ci doar ... (vezi toată discuția)
Anulare testament seby_mihai seby_mihai Anulare testament Buna seara! Datorita faptului ca avem grija de o mătușă, recent aceasta a luat decizia să îmi lase prin testament locuinta sa. ... (vezi toată discuția)
Succesiune marinica71 marinica71 daca bunica mea materna decedeaza eu cum imi pot manifesta dorinta de a participa la succesiune in cele 6 luni ,rudele celelalte nevrand ca eu sa ... (vezi toată discuția)