avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inregistrare abatere disciplinara in preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inregistrare abatere disciplinara in preaviz

Buna ziua,
Am o situatie extrem de tensionata cu actualul angajator (amenintari cu desfacerea contractului de munca pe motive disciplinare) si doresc incetarea contractului de munca.
Doresc sa imi depun demisia conform articolului 81 alin. 1 din codul muncii deci prin decizia mea de a inceta contractul de munca.
Intrebarea mea este daca angajatorul are posibiltatea de a mai putea inregistra in cartea de munca abateri disciplinare sau orice alte tipuri de abateri care mi-ar putea dauna in relatia cu viitorii angajatori dupa am depus cererea de demisie.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:22, 10 Iunie 2015
Pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele . Prin urmare, partile au aceleasi drepturi si obligatii mentionate in c.i.m.

De exemplu, daca un salariat savarseste o fapta care constituie abatere disciplinara, angajatorul are dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariatului respectiv.

1. Regula in materie este incetarea contractului individual de munca din initiativa salariatului dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca inceteaza prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca(art.81 alin.8 C.mun.) sau acesta renunta total la termenul de preaviz (art.81 alin.7 C.mun.)

2. Puteti solicita incetarea c.i.m. prin acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. - implica realizarea unui acord al partilor cu privire la data incetarii c.i.m. ... in acest caz, nu se acorda preaviz.

3. Daca va dati demisia si este cu preaviz , atunci absenţa nemotivată de la locul de muncă în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a dvs, inclusiv prin desfacerea disciplinara a c.i.m.

4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.
In mod normal, daca angajatorul doreste sa va vada plecat, n-ar avea niciun motiv , daca v-ati depus demisia si respectati programul de lucru in preaviz, sa va dea vreo sanctiune disciplinara.Scopul preavizului pentru angajator, este ca in intervalul de preaviz , sa-si caute un inlocuitor pe postul pe care il detineti.Daca chiar nu va mai suporta , stabiliti de comun acord , sa se faca concedierea fara preaviz conform codului muncii.Pe cererea de demisie , angajatorul va pune rezolutia " fara preaviz " indicind articolul respectiv din Codul Muncii, vezi mai sus.
Poate si in preaviz sa aplice o sanctiune disciplinara. Exista diverse tipuri de angajatori in Romania.
Savarsirea unei fapte care constituie abatere disciplinara in timpul preavizului da posibilitatea angajatorului sa aplice una din sanctiunile disciplinare prevazute de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie: trebuie neaparat preaviz? alexandra_andrei alexandra_andrei salutare, as dori sa-mi dau demisia de la actualul loc de munca datorita programului exploatant si a ilegalitatii ce are loc. Intrebarea mea este : se poate sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, ce se intampla in cazul demisiei la zi fara plecare ... 14Ionut 14Ionut Buna ziua, ce se intampla in cazul demisiei la zi fara plecare cu preaviz? Este obligatoriu preavizul ? Multumesc. (vezi toată discuția)