salutare, as dori sa-mi dau demisia de la actualul loc de munca datorita programului exploatant si a ilegalitatii ce are loc. Intrebarea mea este : se poate sa mi dau demisia la zi? adica fara preaviz de 15 zile. Va multumesc
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca inceteaza prin demisie fara preaviz numai in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art.81 alin.8 C.mun.).
De asemenea, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz (art.81 alin.7 C.mun.)
Codul Muncii nu prevede ca forma de incetare "demisia la zi".
Dvs mai aveti posibilitatea sa solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.), situatie in care nu se acorda preaviz.
iar daca solicit incetarea c.i.m. cu acordul partilor, adica al meu si al angajatorului, acesta din urma ar putea sa refuze? as putea fi obligat sa termin perioada de preaviz?
Exista si posibilitatea ca angajatorul sa refuze o astfel de cerere.
Nerespectarea termenului de preaviz constituie abatere disciplinara, iar angajatorul poate aplica una dintre sanctiunile disciplinare prevazute de Codul Muncii, inclusiv desfacerea disciplinara a c.i.m .
am inteles, angajatorul imi va desface contractul de munca, ceea ce mi se pare corect. Insa atat,nu-i asa? Poate sa ma oblige cumva sa termin perioada de preaviz?
Demisie
udrea.constantin
Buna ziua,
In calitate de educatoare la o scoala particulara pot pleca in timpul anului scolar (la demisie)? Avand in vedere legea invatamantului si codul ... (vezi toată discuția)