avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Imprumut cu garantie imobiliara
Discuție deschisă în Executare silită

Imprumut cu garantie imobiliara

Buna ziua,

Am dat cu imprumut suma de X ron unei persoane. Persoana "garanteaza restituirea acestui imprumut cu terenul Y". Eu discutasem cu persoana ca in cazul in care nu achita datoria imobilul sa intre in proprietatea mea. Insa in contract scrie doar ca- Noi partile avem cunostinta de art.66 aind legea nr.35/1995 ( legat de actul ce are putere de titlul executoriu, dupa cum stiati ). Problema este ca din ce am inteles imobilul nu trece in proprietatea mea in cazul neachitarii sumei, ci eu trebuie sa fac niste formalitati prin care imobilul este scos la licitatie.
Problema e ca Nu stiu daca eu pot intra cumva in posesia imobilului. Teoretic ar trebui sa am un drept asupra sa, avand in vedere ca a GARANTAT cu el. Pentru ca altfel poate apare un anume domn care sa liciteze cu 1 ron mai mult decat suma datorata si eu sa raman fara imobil. Sau ce se intampla in cazul in care terenul este evaluat la o suma mult mai mica?

Pe scurt eu as vrea in cazul neplatii datoriei la termen sa raman cu imobilul. Ce optiuni, variante, avantaje, dezavantaje am prin acest contract De imprumut cu garantie imobiliara.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ZETU1984 , utilizator 18:01, 2 Iulie 2009
In baza acestui contract, puteti cere doar executarea silita a imobilului in cauza. In conditiile in care se ajunge la scoaterea terenului la licitatie, dumneavoastra, in calitate de creditor, puteti adjudeca terenul/imobilul in contul creantei pe care o aveti de recuperat.
Multumesc. M-am gandit ca pot evita cumva licitatia. deoarece acolo, poate sa vina un apropiat al celui ce a garantat cu terenul. sa liciteze in nebunie. depasind suma respectiva. si sa plateasca in particular doar suma ce mi-o datorea mie.
pe scurt
licitatia porneste de la suma datorata - 1 LEU
vine un potential cumparator. ofera 100 LEI.
ii da celui ce imi datoreaza mie bani exact cat imi datoreaza, adica 1 LEU. si ramane cu terenul. si eu imi recuperez banii, alegandu-ma cu banii blocati. pe perioada respectiva.

Alta intrebare ar fii, daca terenul (am inteles ca se face o evaluare) se evalueaza cu sau fara nteresul/interventia debitorului-garant la o suma mult mai mica. Si se vinde la 0.5 LEI.diferenta de bani eu pot sa o mai recuperez. sau pot atunci sa zic ca doresc sa adjudec terenul fiindca suma care mi-ar reveni este sub suma datorata.
Nu aveti decat un contract de imprumut garantat cu ipoteca. Nu sunteti proprietarul imobilului. In puteti adjudeca in contul creantei daca altcineva nu ofera mai mult decat creanta dumneavoastra. Daca nu va recuperati creanta din vanzarea terenului il puteti urmari silit pe debitor pe toate bunurile sale, mobile si imobile, prezente si viitoare. Succes!
Multumesc Dl. Mihail si Dl Brom.


Ultima intrebare: Daca evaluatorul evalueaza terenul la o suma mai mare decat suma datorata mie. Si nimeni nu ofera suma respectiva (cea ce depaseste suma datorata mie). Eu ca sa intru in posesia imobilului sunt obligat sa platesc diferenta?
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2009
ZETU1984, utilizator
Dupa primul termen de judecata pretul de pornire al licitatiei se reduce cu 25%. Daca nu se ofera acest pret se poate vinde la cel mai mare pret oferit.

Alte discuții în legătură

Cui ii revine casa Justitiarul711 Justitiarul711 O persoana gireaza cu casa un imprumut la banca . Achita din datorie o suma considerabila dupa care cand ajunge la suma de 17.000 lei pleaca in strainatate si ... (vezi toată discuția)
Licitatii...pana cand? corstef corstef Buna ziua Am o hotarare definitiva si irevocabila, am cerut executarea silita si suntem deja la [b]a sasea[/b] X-(publicatie de vanzare a imobilului respectiv ... (vezi toată discuția)
Executare judecatoreasca la un imobil mostenit elenatp elenatp Avem un imobil cu care am ajuns la executori deoarece din cele trei proprietar, doua nu este in stare sa plateasca datoria fata de alti mostenitori. Imobil ... (vezi toată discuția)