avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Zile CO cumulate pe perioada CM de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Zile CO cumulate pe perioada CM de maternitate

Buna ziua, va rog frumos, daca ma puteti ajuta cu un raspuns: se cumuleaza zile CO pe perioada concediului medical (pre+post natal)? in ianuarie 2014 am efectuat zilele de CO ramase, dupa care am intrat in prenatal (15ian-20mai). A urmat CIC-ul, iar in 2015 la varsta copilului de 11luni fara 2zile am reluat activitatea. Unei colege (tot mamica, perioada cam aceeasi) la o alta firma i s-au acordat zile CO din perioada concediului de maternitate (zile reportate din 2014 in 2015), insa mie mi s-a spus ca nu este posibil asa ceva. Daca da, ce baza legala pot prezenta angajatorului pentru a putea beneficia de acele zile? Multumesc anticipat!O zi cat mai placuta! Stima
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:06, 10 Iunie 2015
Art. 146. C.mun.
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.


Sunt doua aspecte de semnalat aici :
- perioada dinainte de intrarea in vigoare a Legii nr.12/2015

1. Perioada respectiva se ia in condiderare la calculul concediului de odihna, nu ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr.12/2015, ci ca urmare a faptului ca , Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.
[ link extern ]

- perioada dupa intrarea in vigoare a Legii nr.12/2015
In acest caz, devine incident art.146 C.mun. mentionat mai sus.

In speta, nu exista text de lege care sa interzica cumularea a doua perioade de CO , un aferenta anului trecut si una anului acesta.
Buna ziua, multumesc pentru mesaj. Sa inteleg ca situatia sta astfel: nu pot beneficia de acele zile, decat daca angajatorul mi le da (ceea ce nu are sa se intample!). multumesc!
Angajatorul are obligatia sa le acorde , in caz contrar, puteti sesiza ITM-ul si/sau Inspectia Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la concediul de odihna daca am avut un an de concediu medical mancila_florin mancila_florin buna ziua,pe anu 2014 miau ramas 16 zile de concediu legal deoarece am intrat an medical de tbc,iar pe anu asta am 21 de zile,deci am an total 37 de zile de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dupa concediu medical petronela_gav petronela_gav Am dreptul la concediu de odihna, daca am fost in concediu medical in perioada 09.11.2012 - 21.05.2015? Mentionez ca pentru anul 2012 am beneficiat de tot ... (vezi toată discuția)
Referitor la acordare concediu de odihna conform legii nr.12/2015 cristina69 cristina69 Buna ziua Va rog mult sa ma lamuriti cu privire la aplicabilitatea prevederilor L12/2015 in urmatoarea speta; Un angajat al unei societati a fost prezent ... (vezi toată discuția)