avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... alocatie de sustinere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

alocatie de sustinere

Buna ziua.As dori un sfat in legatura cu alocatia de sustinere a familiei si anume din luna aprilie m-am trezit cu suspendarea platii pe aceasta alocatie ca motiv ca am mai mult de 20ari de pamant si anume am 34 de ari pamant trecut in registrul agricol.Mentionez ca legal detin doar 16 ari din cei 34,deoarece soacra a trecut cu un an inainte de deces in registrul agricol inca 18 ari de pamant pe care nici nu e pe numele meu sau al sotului iar dupa decesul ei, pamantul nu este impartit intre sotul,cumnatul si socrul meu(care detine doar el jumatate din cei 18 ari).Pamantul nu l-am lucrat eu ci doar ca imi apare in registrul agricol iar cei de a primarie spun ca pana in februarie 2016 nu se mai pot face modificari in registrul agricol.Acum problema este ca am inteles ca voi primi o instiintare cum ca ar trebui sa returnez banii primiti pe alocatie si nu stiu ce trebuie sa fac deoarece nu cred ca e corect sa intorc banii din moment ce alltii sunt de vina ca mi sa aprobat acest dosar.Daca cei ce mi-au aprobat dosarul au vazut ca detin atat pamant,de ce mi-au mai dat bani pe alocatie cand puteau sa imi respinga dosarul ?Ce pot face in acest sens?IIpot da in judecata pe cei ce s-au ocupat de dosare atata timp cat ei au fost de vina?Sau trebuie sa returnez obligatariu acesti bani fara sa am sansa de a castiga un proces impotriva lor?Va rog sa imi spuneti ce demers pot face in sensul acesta si mai degraba pe cine sa dau in judecata ...pe cei de la primarie sau pe cei de la prestatii sociale caci inca nu stiu exact cine a aprobat dosarul.Va multumesc si astept raspuns!
Art. 11 o.g. 28/2008
(
1) Perioadele la care persoanele fizice si juridice au obligatia sa declare datele pentru inscrierea in registrul agricol sunt urmatoarele:
a) 5 ianuarie-1 martie, pentru datele anuale privind membrii gospodariei, terenul aflat in proprietate si cel pe care il utilizeaza, cladirile cu destinatia de locuinta, constructiile-anexe si mijloacele de transport cu tractiune animala si mecanica, masinile, utilajele si instalatiile pentru agricultura si silvicultura, efectivele de animale existente in gospodarie/unitatea cu personalitate juridica la inceputul fiecarui an, precum si modificarile intervenite in cursul anului precedent in efectivele de animale pe care le detin, ca urmare a vanzarii-cumpararii, a produsilor obtinuti, a mortii sau sacrificarii animalelor ori a altor intrari-iesiri;
b) 1-31 mai, pentru datele privind modul de folosinta a terenului, suprafetele cuvenite, numarul pomilor in anul agricol respectiv;
c) persoanele fizice si juridice au obligatia sa declare date pentru a fi inscrise in registrul agricol si in afara acestor intervale de timp, in cazul in care au intervenit modificari in proprietate, in termen de 30 de zile de la aparitia modificarii.
(2) In cazul in care persoanele fizice sau cele juridice nu fac declaratiile la termenele prevazute la alin. (1), se considera ca nu au intervenit niciun fel de modificari, fapt pentru care in registrul agricol se reporteaza din oficiu datele din anul precedent, cu mentiunea corespunzatoare la rubrica „semnatura declarantului".


Daca va incadrati in termenul de 30 de zile, faceti o cerere de modificare la primarie. Daca va refuza, desi sunteti in termen, introduceti actiune in instanta cu obiect ,,obligatia de a face" in care solicitati obligarea unitatii administrativ-teritoriale la efectuarea modificarii. Mai complicat pt. dvs. va fi sa dovediti exact cat detineti, pt. ca din ce ati relatat nu reiese foarte clar, lucrurile sunt putin confuze.

In legatura cu alocatia, eu vad un alt proces care nu este strans legat de mentiunea din registru. Daca se emite vreun act administrativ prin care va obliga la restituirea alocatiei, atacati acel act in instanta de contencios administrativ, unde veti putea proba suprafata de teren detinuta in mod real, in ciuda mentiunii din registru. In aceleasi conditii puteti ataca si decizia de suspendare a alocatiei, pt. a primi in continuare sumele cuvenite.
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2015
Nofacenoname0, utilizator
Multumesc frumos ptr raspuns ,iar din cate am inteles am sanse sa atac acel act administrativ doar cu actele legale ptr pamantul pe care il detin legal in prezent ,cu toate ca soacra a trecut pe pozitia noastra cei 18 ari de pamant?Si ca sa inteleg mai bine, caci nu prea inteleg aceste legi,pot face modificari si acum in registrul agricol in privinta acestor 18 ari (chiar daca sunt ceva ani de cand au fost trecuti pe pozitia noastra de casa?...caci cei de la primarie mereu imi zic ca nu pot face nimic pana in 2016.Daca stiam ca voi ajunge in situatia aceasta,scoteam de mult timp acest pamant din registru deoarece nu am avut nici un beneficiu pana in prezent ,doar ca plateam impozit.SI am uitat sa mentionez ca la primarie am fost prin 25 mai ,dar nimeni nu m-ia zis ca mai pot face ceva in registru....erau prea ocupati cu adeverinte pentru APIA.
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2015
Magda123, utilizator
Daca apar modificari, de ex. daca dvs instrainati acum o anumita suprafata de teren, aveti termen 30 de zile in care puteti solicita modificarea, chiar si inafara respectivelor intervale de timp. Trimiteti cererea in scris si solicitati raspuns scris. Daca refuza, ii obligati sa modifice prin intermediul instantei. Daca aveti acte asupra suprafetei excedentare, instrainati-o. Daca nu aveti acte si nici n-o folositi, inseamna ca nu va apartine si nu ar trebui sa apara in registru. Din cate imi spuneti, ati pierdut primul termen de 30 de zile din momentul in care a fost trecuta acea suprafata pe numele dvs. asa ca singura varianta ramane sa o instrainati.
Magda123 a scris:

buna seara...revin din nou cu o intrebare si sper sa fie utila atat ptr mine cat si ptr alte persoane din comuna in care locuiesc.Problema aceasta cu returnarea banilor am inteles ca nu o am doar eu ci foarte mult familii din comuna si de aici am senzatia ca cineva din primarie are o vina in toata situatia care acum pica pe capul nostru,iar citind putin din legile ce tin de acordarea alocatiei de sustinere si anume legea 277/2010 in care se spune ca stabilirea dreptului la alocatie si cuantumul acestuia se face prin dispozitia scrisa a primarului catre Agentia Nationala de Prestaii Sociale iar acolo mai exista o rubrica cu continutul listei bunurilor cu terenuri/cursuri de apa ce trebuiaue declarate si in care se specifica:
1.terenul intravilan sau extravilan pe care se afla locuinta de domiciliu si curtea aferenta,precum si alte terenuri in intravilan arabile sau cu potential de costructii ori vanzare cu o suprafata totala mai mare de 1000 mp in zona urbana si 2000 mp in zona rurala
2.terenuri extravilane in zona colinara,de ses si de munte cu potential productiv(exploatabile)
-familii cu 1-3 pers:1,5 ha/familie
-familii cu peste 3 persoane:2 ha/familie
Acum dupa ce am citit aceste lucruri,cred cu siguranta ca functionarul primariei sau primarul ar fii aprobat dosarele dupa punctul 2 mentionat mai sus , mentionez ca comuna noastra este de fapt chiar situat in zona de munte si probabil au considerat pe buna dreptate ca ne incadram cu siguranta la acest punct , mai ales ca functionarul ce s-a ocupat cu preluarea dosarelor a si recunoscut ca a a aplicat legea de la punctul 2 mentionat mai sus,dar tot acest functionar a mai zis ca de fapt cei de la curtea de conturi au aplicat de fapt legea de la punctul 1 in care se specifica sa nu se depaseasca 2000mp in zona rurala , aceasta fiind de fapt acum cauza problemei mele care arata clar ca depasesc 2000mp de pamant.SI acum stau si ma intreb cine a gresit in tot acest haos in care trebuie sa returnam multi bani, din moment ce in dosarul meu erau specificati clar cei 34 de ari de care v-am mai vorbit si inainte,ceea ce arata clar ca nu am savarsit nici un fel de infractiune din cele declarate in dosar,mai ales ca cei din primarie au si verificat dosarele depuse de toate familiile din comuna si tot ei au trimis dispozitii catre Agentia Nationala de Prestatii Sociale si chiar au fost atat de orbi de nu au vazut nimic,sau poate chiar nu au habar ce legi se aplica.Daca cei de la primarie nu au stiut dupa ce lege se aproba dosarele,nu tot ei ar fii trebuit sa suporte si consecintele mai ales ca multe familii am ajuns in aceasta situatie grava de a returna banii.Ce sfat imi mai puteti da si in legatura cu cele mentionate pana acum,deoarece incerc sa caut mai multe variante ptr a imi rezolva problema pana cand nu voi primi decizia de returnare a banilor.Va multumesc !


Nu cred ca exista o limita legala pt acordarea alocatiei in functie de o anumita suprafata de teren detinuta. Pur si simplu vi s-a suspendat dreptul pt. ca s-au constatat neconcordante intre ceea ce ati declarat in cererea de acordare a alocatiei si mentiunile din registrul agricol. Asta nu inseamna automat ca veti pierde dreptul la alocatie. Trebuie sa se faca o noua apreciere a indeplinirii conditiilor si sincer nu cred ca 2000 de mp vor avea cine stie ce impact. In urma reaprecierii este posibil sa primiti o alocatie mai mica.

Daca va inceta suspendarea si se va relua plata alocatiei, puteti recupera si alocatiile cuvenite pe perioada suspendarii, prin cerere adresata agentiei teritoriale.


Dar sunteti sigura ca suspendarea a avut loc ca urmare a descoperirii neconcordantelor? Pt. ca este posibil ca motivul sa fie neplata impozitului aferent terenului detinut, conform art. 29 din legea 277/2010.

Alte discuții în legătură

Revendicarea unui teren agricol parțial expropriat de către statul roman pentru construirea uzinei aro ionion69 ionion69 Bună ziua, am moștenit de la bunica mea în 2015, din partea tatălui meu care a decedat, din comuna Lerești un teren de 9000 mp care se află pe raza ... (vezi toată discuția)
Alocatie sustinere familie kareszms kareszms Buna, mi s-a suspendat alocatia de sustinere a familiei pe motiv ca detinem 39 de ari de teren intravilan. E adevarat ca atat apare in registrul agricol pe ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate camia_bobo camia_bobo tatal meu a mostenit de la tatal sau o suprafata de 36ari printr/un act intocmit la judecatoria Botosani in 1933. tata a decedat in 1984.in 1991 mama scoate de ... (vezi toată discuția)