Pentru a ataca o solutie a unui judecator, atac in apel sau recurs, e nevoie de 10 zile. Dar acest termen de 10 zile, de cand incepe?
Sa presupunem ca in data de 01.05.2015 a avut loc judecata, ramanand ca judecatorul sa dispuna o solutie. Solutia apare pe portalul instantelor, si am luat cunostiinta de solutie de pe portalul instantelor, insa la data de 06.06.2015, primesc acasa hotararea/decizia instantei din care am vazut cum s-a solutionat.
In cazul acesta de mai sus, termenul care decurge cu privire la o cale de atac cu apel sau recurs, de cand incepe? De la data de 01.05.2015, sau de la data de 06.06.2015?
Am inteles. Ciudat este ca intalnesc pareri diferite. Avusesem un avocat care mi-a zis ca, apelul trebuie declarat in termen de 10 zile de cand am luat cunostinta de rezultat, adica de cand am vazut solutia pe portalul instantelor.
Am declarat imediat apel in acel termen de 10 zile. Recent, asa cum am spus, pe 06.06.2015, am primit hotararea redactata. In hotararea redactata, nu mi s-a specificat ca am drept de a ataca cu apel sau recurs.
Termenul de apel este de 10 zile şi curge de la comunicarea copiei minutei.
Initial va comunica minuta si ulterior hotararea redactata. Nu este nici o problema ca ati declarat apel imediat cand ati vazut pe portal, inainte de comunicarea minutei, apelul este introdus in mod valabil si in aceasta situatie.
Va multumesc pentru raspunsul dat mai sus. Acum ma confrunt cu o alta situatie, anume:
- Procesul care a avut loc, a fost la camera preliminara. Dupa ce am depus note scrise, solicitand judecatorului sa verifice legalitatea actelor si administrarea probelor ale procurorului, in instanta, am insistat printr-o solicitare, sa se administreze si probele solicitate de mine, pe care procurorul le-a ignorat, fara sa motiveze printr-o explicatie, care este motivatia respingerii a plangerii mele.
- Dupa ce am vazut pe portalul instantelor ca mi s-a respins plangerea ca nefondata, am declarat imediat apel, mi-am dat seama ca nici judecatorul de camera preliminara nu mi-a luat in considerare administrarea probelor pe care le-am cerut si acestuia in mod expres.
- La data de 06.06. am primit hotararea redactata a judecatorului de camera preliminara, si, intr-adevar, nici acesta nu a luat in considerare probele solicitate de mine, nici nu a explicat de ce mi se respinge probele solicitate de mine. Hotararea judecatorului de camera preliminara fiind definitiva.
- Acum astept sa imi vina randul de a ma prezenta la instanta superioara unde declarasem apel, iar acolo voi insista iarasi, voi cere sa mi se explice de ce mi s-a respins plangerea, fara o explicatie motivata a respingerii plangerii mele in care solicitasem judecarea si a probelor propuse de mine, care intra in conflict cu probele administrate de procurori.
Intrebarea mea este:
- Ce se poate intampla la instanta superioara unde am declarat apel, cand deja exista o hotarare definitiva a judecatorului de camera preliminara de la instanta inferioara?
- Din surse, am aflat ca plangerea mi se va respinge ca inadmisibila, pe motiv ca o hotarare definitiva a instantei inferioare, nu mai era necesara o cale de atac cu apel/recurs.