Fiul meu e persoana cu handicap grav, are 28 de ani si primeste pensie de urmas deoarece tatal lui e decedat, noi traim in spania de 9 ani, eu mi-am luat cetatenia fiind nevoita sa renunt la cetatenia romana deoarece nu exista acorduri intre Spania si Romania, anul acesta vreau sa ii pun actele si fiului meu pentru cetatenia spaniola, intrebarea mea este daca nu mai este cetatean roman mai are dreptul sa primeasca pensia de urmas? Multumesc anticipat.
Art. 5
(1) Asiguratii sistemului public de pensii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.
(2) Pot fi asigurati ai sistemului public de pensii si cetatenii romani, cetatenii altor state si apatrizii care nu au domiciliul sau resedinta in Romania, in conditiile prevazute de instrumentele juridice cu caracter international la care Romania este parte.
De ce nu puteti avea doua cetatenii ?
Pentru ca Spania nu are nici un acord cu Romania, in momentul in care am depus juramantul am mai intrebat odata pe doamna judecator si se pare ca Romania e printre putinele cu care nu are nu stiu ce acord, majoritatea prietenilor mei au dubla cetatenie dar desigur vorbim de Cuba,Venezuela, etc, nu mi-a placut ca a trebuit sa renunt dar n-am avut incotro.Multumesc pentru raspuns, trebui sa inteleg ca fiului meu nu i se va retrage pensia? Noi nu mai avem domiciliu in Romania ca nu avem casa, acum 9 ani fiului meu i sa retras pensia de boala si salariul meu de ingrijitor persoana cu handicap, pe atunci am inteles ca nu aveam dreptul sa primim nimic ca nu mai locuiam acolo.Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Pensie de urmas
florentina10ro
Am si eu o intrebare, fiul meu cu handicap grav primeste pensie de urmas de pe urma tatalui decedat acum 29 de ani, pe vremea cand mi-a fost aprobata pensia de ... (vezi toată discuția)