Buna ziua. Am un gard din plăci de beton. Vecinul care s-a mutat de curind si-a facut casa si doreste ca pamintul scos in urma sapaturilor pt. fundatie, care este intr-o cantitate foarte mare, sa-l intinda in curte pt. a compensa inclinarea terenului, asta insemnind ca îmi va pune pe gard pamint pe o înalțime de cel puțin 40-50 cm, ceea ce va exercita o presiune asupra gardului și va duce la înclinarea și distrugerea lui. Art. 612 din Codul Civil prevede ca orice lucrare se poate face numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar. Eu consider ca aceasta lucrare nu încalcă doar Codul Civil ci reprezintă chiar un atac asupra propietății ceea ce, probabil, ar intra și sub incidența Codului Penal. Aș dori să-mi dați o idee pe ce direcție să merg pt. a-l determina să renunțe la această lucrare. Mulțumesc.
Doamna, nu marefeream sa discutati dv. personal cu el, statistic nu prea aveti sanse sa va intelegeti.
Daca dv. nu aveti autorizatie si mai e si vechimea gardului de 20 de ani, restul datelor tehnice nu mi le-ati spus, atunci nu am cum sa va dau alte idei...
@ liamic43. Atit imp cit puneti problema unui abuz din partea mea, presupun ca nu ati citit cu atentie ce am scris mai sus referitor la art. 612 care este foarte clar (!) si nici despre punerea pamintului pe gardul meu pe o inaltime de 40-50 cm. Si ca sa va raspund la non-sensul intrebarii dv, va spun ca eu nu exercit nici un atac asupra proprietatii lui, nu-i produc nici un fel de distrugere, pe cînd el imi va distruge gardul si inclusiv casa imi va fi afectata de înclinarea stilpilor gardului.
@ Doamna avocat AVLIL. Gardul are 20 de ani dar este in perfecta stare. Lungimea gardului intre mine si acest vecin este de 27 m. Suprafata terenului vecinului este de ≈ 400 m.p..
Nu m-am referit la faptul că aţi distrus ceva ci la dreptul de proprietate care este exclusiv , şi absolut , dar în limitele legii. Prin urmare atît d+voastră cît şi vecinul aveţi dreptul egal de a dispune de propr. lui. D-voastră deja aţi stabilit un prejudiciu-că prin acel pămînt pus de-a lungul gardului vă va fi afectată casa . !!!!!!!!!!!!!!!!?Aţi invocat art.612 NCC ori nu aţi spus că omul a ridicat o construcţie.
În cazul prezentat de d-voastră este vorba despre zidul comun şi art. 660 NCC, (eventual art.606 Cod de la 1864);i nu vi l-a mutat, nu vi l-a stricat. Deci ??????
Dv. ati ridicat un gard. Este el la mai mult de 60 de cm de limita de proprietate? Sau este mai degraba la cativa 2-3 cm de limita?
In aceste conditii, in care dv., fara autorizatie, ati efectuat o constructie definitiva ignorand cei 60 de cm, vecinul cum greseste suplimentar fata de dv.?
Probabil o analogie de acest tip dorea sa faca userul liamic. Pentru ca dreptul civil spune ca putem invoca culpa altuia daca noi suntem... curati ca lacrima.
Pe de alta parte, cati mc de beton a scos omul din pamant, care e suprafata construita etc. Mai conteaza si ce sistematizare a terenului exista cf. actelor de la baza autorizatiei.
Cam atatea pareri putem da pe un forum. Mai multe negociati cu vecinul, actionati catre primarie, isc, nu stiu, in functie de ce discutati si ce date obtineti.
Dar cum faceti dv. o sesizare la ISc, de exemplu, cand nu aveti autorizatie pe gard? Problema...
Tulburare posesie
vasilemb
Eu am gard pe proprietatea mea si bunicul mi-a spus ca atunci cand l-a construit a lasat 1 m din proprietate ca sa il poata repara si ca sa nu creasca pomi la ... (vezi toată discuția)