Va rog sa-mi spuneti daca este corect asa cum am inteles eu:
Doi succesibili: copil din afara casatoriei + copil din casatorie - tatal este comun. Mama decedata anterior, tatal decedat acum.
Copilul din afara casatoriei mosteneste: 1/2 din bunurile proprii ale tatalui + 1/8 din bunurile comune (casatorie)+1/8 din bunurile sotiei decedate anterior (asta deoarece sotul a mostenit 1/4 din bunurile proprii ale sotiei, deci copilul, chiar daca este din afara casatoriei, mosteneste 1/2 din TOT ce are tatal).
Asa este???
Adica copilul din afara casatoriei are dreptul la 1/8 din bunurile proprii ale sotiei tatalui sau natural???
Este oarecum corect ce spuneti, dar nu asa trebuie privite lucrurile, ci analizati situatia pe mase patrimoniale ale decedatilor. Adica, copilul din afara casatoriei, vine la mostenirea parintelui sau (tatal). Punct.
Acum, din ce este format patrimoniul tatalui decedat, este alta poveste, adica tatal a mostenit si 1/4 dupa sotia lui decedata anterior, aia este, este corect. Insa nu este tocmai riguros sa spunem, sa ne exprimam, ca descendentul tatalui (din afara ultimei casatorii), mosteneste pe mama (celuilalt copil), anterior decedata, caci nu este asa.
Mostenire
azaria
buna ziua, doresc sa stiu dupa moarte sotului ce parte din avere ai ramane sotiei? mentionez ca bunurile au fost facute in aceasta casatorie. noi nu avem copil ... (vezi toată discuția)