avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu contract perioada determinata cf art. 83 lit ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu contract perioada determinata cf art. 83 lit (h)

Buna ziua.
Lucrez de 7 ani la un ONG. Primul contract a fost pe perioada nedeterminata. Acesta a incetat prin acordul partilor, desi nu mi-au fost platite ultimele 5 luni din contract. Ulterior am incheiat cu acelasi ONG CIM pe perioada determinata de 18 luni cf art. 83 lit (h), in cadrul unui proiect.
Intrebari: Cum pot recupera sumele neplatite din primul contract?
Am dreptul la concediu de odihna pentru contractul actual, care se termina in luna decembrie? Mentionez faptul ca si acum primesc salariul cu intarzieri de 3-4 luni, sub pretextul primirii cu intarziere a fondurilor de la finantator.

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2015
DanAlyna, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:41, 19 Iunie 2015
Buna ziua,
1. In ceea ce priveste salariu restant va puteti adresa instantei de judecata, printr-o cerere de chemare in judecata, depusa la Tribunal, in termen de 3 ani de la data la care ar fi trebui sa incasati salariul.
2. Chiar daca e vorba de un CIM pe durata determinata, angajatorul este obligat sa vi-l acorde pe durata executarii contractului, sau sa-l plateasca la data incetarii CIM.
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Unii colegi afirma faptul ca la incetarea contractului pe perioada determinata (mai mare de 12 luni) nu am dreptul la somaj. Este adevarat acest lucru?
Mentionez faptul ca am lucrat fara intrerupere din noiembrie 2000 pana in octombrie 2010, cand am beneficiat timp de 9 luni de somaj, si apoi din decembrie 2011 pana in prezent fara intrerupere.

Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2015
DanAlyna, utilizator
1. Colegii dvs. nu au dreptate.

2. Puteti beneficia de indemnziatie de somaj daca:
- va inceteaza contractul individual de munca (CIM) din motive neumputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

3. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

4. - Daca in cele 24 de luni au fost stagii de cotizare de care ati beneficiat pentru a obtine indemnizatie de somaj aceste perioade nu constituie stagiu de cotizare pentru o noua indemnziatie de somaj.
- Adica pentru a benficia iar de indemnziatie de somaj trebuie sa avti alte 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

5. Dupa incetarea actualului CIM pe perioada determinata de 18 luni la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

6. - Daca sunteti pensionar care cumulati pensia cu salariul nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
- In aceasta situatie nici nu vi se retine contributia la somaj.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
DanAlyna a scris:

Unii colegi afirma faptul ca la incetarea contractului pe perioada determinata (mai mare de 12 luni) nu am dreptul la somaj. Este adevarat acest lucru?
...


Colegii dvs cred ca fac o confunzie cu incetarea platii indemnizatiei de somaj , in situatia in care persoana care primeste indemnizatia de somaj incheie un c.i.m. cu o durata determinata mai mare de 12 luni .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea contractului de munca de o firma in insolventa GlodeanRodica GlodeanRodica Problema mea este urmatoarea: angajatorul nu si-a achitat obligatiile fata de fondul de somaj, ca sa pot beneficia de ajutor de somaj.Din decembrie anul trecut ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? valionea valionea Buna ziua, am 10 ani vechime in campul muncii dar la ultimul loc de munca am 1 an si jumatate, pe data de 1.06.2013 firma la care am lucrat a dorit incetarea ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj Ianuaria Ianuaria Buna ziua, Am lucrat la o firma din 26.01.2012 pana la 31.07.2014,cand am incetat activitatea conform art. 55 lit. b din CM. Mentionez ca am fost angajata ... (vezi toată discuția)