avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare drepturi banesti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare drepturi banesti

Pana in data 08.01.15 am fost angajata la o firma pe functia de vanzatoare , avand salariul minim pe economie.Deoarece nu am fost de acord cu schimbarea conditiilor de salarizare , in sensul de a avea un salar flexibil functie de vanzari, am convenit cu patronul , ca dupa efectuarea zilelor de conc. de odihna pe care le mai aveam de luat , sa inceteze contractul de munca cu acordul partilor.Am facut cerere in acest sens pentru perioada 08-21.01.15 , care mi s-a aprobat in data de 08.01.15.Cand am revenit din conc. de odihna , pe data de 22.01.15 , mi s-a comunicat ca mi s-a desfacut contractul de munca cu data de 08.01.15 cu acordul partilor desi aveam cererea aprobata.
Problema este ca la vremea respectiva nu mi se platise nici salariul pe luna decembrie 2014 , la care se adauga acum si perioada de conc. de odihna.Am primit promisiunea , ca totusi voi primi banii cuveniti ulterior. De atunci si pana azi , abia mi s-au dat o parte din bani si sunt amanata mereu , ca nu sunt vanzari si nu au bani.Consider ca am dat dovada de prea multa intelegere. Intrebare : ce ma sfatuiti sa fac sa-mi recuperez restul de bani care mi se cuvin ?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ROSIN , utilizator 13:59, 12 Iunie 2015
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Va multumesc din toata inima pentru raspunsul prompt si mai ales extrem de explicit pentru ceea ce am de facut.Sunt pe deplin edificata asupra actiunilor mele ulterioare.Va doresc numai bine !
Cu multa stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca cu drept de somaj, patronul nu a platit salariile de 3 luni si nici concediu neefectuat la cca 60 de angajati elisa_2000 elisa_2000 Patronul a vandut societatea. Nu a achitat drepturile salariale din decembrie 2014 pana in prezent cand s-a dispus desfacerea contractului de munca cu drept de ... (vezi toată discuția)
Cum pot da in judecata un patron care nu a platit salariul lunar,nici concediu de odihna nu am avut ? ghermanlumy ghermanlumy Paronul meu refuza sa imi plateasca salariu de mai mult timp,concediu de odihna nu am avut de la angajare,acum am intrat si in somaj fara a primi salariul pe ... (vezi toată discuția)
Teapa la salariu liviuion400 liviuion400 lucrez la o firma de paza si avem intarzieri salariale [ultimul salariu pe decembrie 2014] as dori sa aflu pasi de urmat a-mi recupera salariu.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)