avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Retragere statut functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Retragere statut functionar public

Daca un functionar public este acuzat de fals in declaratii de interese , i se retrage statutul de functionar public , si daca raspunsul este "DA" , in baza carei legi ?

Multumesc mul
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:15, 14 Iunie 2015
Legea 176/2010 prevede ca depunerea, cu intenţie, a unei declaraţii de avere sau de interese care nu corespund adevărului constituie infracţiunea de fals în declaraţii şi se pedepseşte potrivit Codului penal.
Art. 326
Falsul în declaraţii
Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Detalii: [ link extern ]
Nu i se retrage statutul de functionar public, ci in cel mai rau caz fiind acuzat cu executare si-l pierde.
Va multumesc mult
Legea nr.188/1999
Art. 98
(1) Raportul de serviciu existent inceteaza de drept:

a)la data decesului functionarului public;
b) la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de declarare a mortii functionarului public;
c) daca functionarul public nu mai indeplineste una dintre conditiile prevazute la art. 54 lit. a), d) si f);
d) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
e)ca urmare a constatarii nulitatii absolute a actului administrativ de numire in functia publica, de la data la care nulitatea a fost constatata prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;
f) cand prin hotarare judecatoreasca definitiva s-a dispus condamnarea pentru o fapta prevazuta la art. 54 lit. h) ori s-a dispus aplicarea unei pedepse privative de libertate, la data ramanerii definitive a hotararii;
g)ca urmare a interzicerii exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica sau de a exercita profesia ori activitatea in executarea careia a savarsit fapta, ca pedepse complementare, sau ca urmare a interzicerii ocuparii unei functii sau a exercitarii unei profesii, ca masura de siguranta, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus interdictia;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea raportului de serviciu cristina irimia cristina irimia buna ziua, am si eu o intrebare; in cazul in care un functionar public a fost condamnat pentru infractiunea de fals material in inscrisuri publice si uz de ... (vezi toată discuția)
Pierdere loc munca 1ita 1ita Daca un functionar public lucreaza intr o Primarie si primeste o condamnare cu suspendare pentru conflict de interese mai ramane angajat la locul de munca ? (vezi toată discuția)
Functionari publici Florin Negrea Florin Negrea daca unui functionar public de conducere i se da o condamnare cu suspendare pentru fals in acte i-se desface si contractul de munca (vezi toată discuția)