avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tarati intr-un proces cu asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tarati intr-un proces cu asociatia de proprietari

Nu imi dau seama ce se intampla cu justitia, cum se pot face atatea faradelegi si ilegalitati ? Pe scurt, am inchiriat un apartament cu un coleg de servici pe timp de un an de zile. Proprietarul acestui apartament avea o datorie la asociatie de 6000 lei, la data cand noi am inchiriat apartamentul.Cand noi plateam la asociatie, neavand un contract legal, plateam pe numele proprietarului. La incheierea contractului, noi am plecat din apartament. Dupa noi, proprietarul a mai inchiriat si la alte persoane acest aapartament. Dupa un an si ceva am fost citati si tarati in procesul pe care asciatia de proprietari i l-a intentat acestuia. De fapt, proprietarul ne chema in acest proces si ne invinuia ca nu i-am platit noi intretinerea pe perioada contractului. La acea dat i s-a respins cererea de introducere in proces, apoi dupa inca un an , ne cheama din nou, intr-un alt proces si desi am depus probe la dosar ca datoria la asociatie nu este a noastra, instanta de judecata i-a admis cererea acestuia si ne-a introdus in proces in calitate de chemate in garantie.Si astazi s-a dat pronuntarea, desi avem chitantele ca noi am platit asociatia pe perioada contractului, aceste chitante fiind pe numele proprietarului, s- au luat in calcul pentru a-i acoperi lui, datoria din urma, iar noi am ramas sa platim sin asociatia pe perioada respectiva plus penalitati si cheltuieli de judecata, ce este de facut? Ce putem face la recurs?
Acum va dati seama unde ati gresit?
- lipsa unui contract legal de inchiriere;
- faptul ca dvs. ati achitat la as. prop. costul intretinerii pentru perioada in care ati locuit, dar pe numele proprietarului (cine v-a dat aceasta idee, nu cumva chiar sarlatanul de proprietar?);

Bun, astea fiind de domeniul trecutului si mare lucru nu mai puteti face, am inteles ca chitantele originale prin care dvs. dovediti ca ati achitat, avandu-le dvs., instanta nu a tinut cont de acest aspect? Cum de proprietarul daca tot zice ca el a achitat, cum de nu are chitantele originale si le aveti dvs.? Dar administratorul ce zice? Puteti sa-l chemati ca martor - sau nu-si mai aduce aminte cine si pentru ce a achitat?
Inca o intrebare foarte interesanta: sumele achitate reprezentau exact valoarea unei luni de intretinere sau si dvs. achitati mai rar, cu sume "rotunde" - cred ca intelegeti la ce ma refer?

Daca chitantele le aveti dvs. asa cum cred ca-i normal (mai normal ar fi fost ca pe chitanta sa figureze numele dvs., a celui care a achitat efectiv intretinerea, adica asa daca ati fi achitat prin banca), ma gandesc ca este un avantaj pe care avocatul dvs. ar fi trebuit sa-l exploateze.
Mai mult, la recurs puteti dovedi ca in momentul mutarii in acea locuinta, proprietarul avea deja un debit de 6000 lei; sigur ca as. prop., ca si orice creditor a procedat corect - platile efectuate au inceput sa stinga din debitul mai vechi, insa vedeti ca in lipsa unei proceduri, proprietarul zice ca el a achitat, numai ca d-lui nu are chitantele, deci ce putem intelege?

Trebuie vazut daca sarlatanul nu a mai procedat la fel si cu alti chiriasi - inchiriere fara contract de inchiriere si chemarea in garantie a chiriasului - in eventualitatea unui proces. Nu stiu cum o sa demonstrati acest lucru, doar in colaborare cu as. prop.

Noi la asociatie am avut parte si de o asemenea experienta, insa nu am vrut sa amestecam chiriasele in proces. Cum cunosteam f. bine "personajul", l-a actionat in instanta doar pe el, care a incercat sa faca aceeasi manevra, insa administratorul nostru a fost ferm: da, chitantele sunt pe numele proprietarului, dar de achitat au achitat chiriasele (studente)...
1. Nu stiu cum a putut dovedi proprietarul ca dv. ati locuit in apartament in perioada respectiva, daca nu avea contract cu dv.
2. Daca ar fi putut dovedi cu marturia administratorului ca ati locuit, atunci se poate constata din data calendaristica si listele de intretinere din acea perioada ca dv. va achitati cotele de intretinere, dar administratorul a facut o greseala, ca sa nu zic abuz, scriind pe chitanta numele proprietarului si nu al persoanei care plateste. Acest lucru se face si daca persoana platitoare nu locuieste in imobil. Poate fi o ruda, un prieten care locuieste in alta parte si plateste pentru proprietar din diferite motive (proprietarul e plecat din tara, din localitate, vrea sa-l ajute etc.) Un chirias care plateste lunar nu achita in niciun caz restanta proprietarului, iar administratorul nu trebuie sa opereze in acest mod. Dar e mai usor sa scazi dintr-o suma la gramada, decat sa-ti pui mintea la contributie.
3. Si daca dv. nu v-ati platit intretinerea, ci proprietarul, cum de nu are proprietarul chitantele si le aveti dv.?

4. Puteti chema asociatia in instanta cu listele de intretinere din perioada in care aveti chitantele, liste din care se vede ca atunci cand ati inceput sa platiti era deja o restanta acumulata dinainte si din care se poate vedea si suma lunara platita cu fiecare chitanta pe care o aveti..Puteti spune ca administratorul nu a vrut sa completeze chitantele cu numele dv. si nici sa scrie pe ele ca platiti cota curenta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2015
elga50, moderator
Orice persoana se poate duce sa plateasca intretinerea ap,chiar daca nu domicileaza acolo.
Pe chitanta nu poate sa fie scris decat numele persoanei care face parte din Asociatia de Proprietari.
Ce au platit chiriasii?
Restanete din trecut sau intretinerea incepand din data la care sau mutat in apartament ?
Nu s-a solicitat o expertiza ? Nu sau cerut precizari cu privire la suma penalitatilor si a restantelor ?
Cum a dovedit ca va inchiriat apartamentul ? A platit la FISC impozit pentru inchirierea ap. ?
gabrielaandrei a scris:
Pe chitanta nu poate sa fie scris decat numele persoanei care face parte din Asociatia de Proprietari.

Pe chitante se scrie numele dictat, spus, rostit de cel ce plateste. Daca cel ce scoate banii din buzunar si plateste intretinerea pentru apartamentul 12 din scara A, bl Mimoza..., el spune pe ce nume se elibereaza chitanta. Poate spune numele proprietarului, numele chiriasului sau numele sau adevarat daca nu este nici proprietar nici chirias.
Avem asemenea incasari facuti atat prin casa cat si prin banca unde plata este facuta de nume de persoane fizice sau chiar juridice pe care nu le cunostem efectiv, care nu sunt membre ale asociatiei de proprietari...
Nu avem cum sa refuzam eliberarea chitantei si, la cerere chiar a facturii, daca vine la asociatie un chinez si plateste intretinerea apartamentului d-lui Ion Ionescu, iar acest chinez vrea chitanta pe numele Iglesias sau pe Societatea de medicina traditionala...

In cazul prezentat initial, probabil chiriasii chemati in acest proces nu au apelat la un jurist ca sa-i consilieze, sa-i reprezinte in instanta. Dar poate ca amai au timp sa conteste hotararea primei instante si sa apeleze acum la serviciile unui avocat.
Multumesc mult pentru sfaturi, da, nu am dat prea mare importanta cazului, am avut incredere in justitie si am crezut ca se va termina totul ca la primul proces, cand judecatorul nu i-a aprobat nici macar cererea de introducere in proces. Dar proprietarul a recuzat primul judecator si acest judecator i a facut dreptate, desi numai dreptate nu este, lui. Da , pentru recurs vom apela la un avocat. Asociatia de proprietari, respectiv administratorul a refuzat sa ne elibereze chitante pe numele chiriasilor, neavand contract legal, inregistrat la fisc. Am avut doar un contract scris de mana, dar care s-a aprobat in justitie. Da , cu chitantele noastre s-a scazut din debitul acestuia din urma, netinand cont de cine sunt platite si la cine sunt chitantele. Asta este, sper ca si noi si alti chiriasi sa invatam ceva din aceasta greseala si sper ca pana la urma adevarul va iesi la iveala. Pana la urma , si in justitie mai sunt oameni corupti, dar de asta exista DNA, nu ?

Alte discuții în legătură

Restante la intretinere si penalitati sinady sinady Buna seara, Am o problema cu apartamentul copiilor (mostenit de la tatal lor, succesiune facuta la termen). Desi nu locuim acolo din 2012, trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Chitanta de plata la intretinere ContSters110396 ContSters110396 Buna ziua... As dori sa ma lamuriti in ceea ce priveste urmatoarea situatie: ...Proprietar al apartamentului in care stau este tatal meu care nu mai ... (vezi toată discuția)
Plata intretinerii pe numele chiriasului Tzimpirika Tzimpirika Societatea la care lucrez a inchiriat apartamente pentru angajati. Pe langa chirie, achitam si utilitatile (inclusiv intretinerea). Chitantele de la ... (vezi toată discuția)