avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante la intretinere si penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante la intretinere si penalitati

Buna seara,

Am o problema cu apartamentul copiilor (mostenit de la tatal lor, succesiune facuta la termen).
Desi nu locuim acolo din 2012, trebuie sa platim intretinerea. Blocul nu este contorizat pe consum de energie termica, astfel incat pe lunile de iarna sumele sunt consistente. A locuit o ruda vreo cinci luni prin 2013, dar nu a fost de mare ajutor. Cum nu-mi permit asemenea costuri, am facut credit la banca sa pot fii cat de cat la zi. Intr-un final, din noiembrie 2014 am inchiriat cu contract la ANAF.
Oamenii au inceput sa plateasca regulat intretinerea. Mai ramasese o restanta de cca 900 lei, mai precis sase luni de plata (mai - octombrie) Penalitatile s-au umflat in schimb ca o gogoasa. Mi-am luat un ragaz de trei luni, sa-mi mai echilibrez bugetul, convinsa fiind ca banii platiti de chiriasi vor acoperi lunile din urma, si m-am trezit cu penalitati de peste 700 lei. Oricat socotesc procente si inmultesc cu numarul de zile, nu ajung la suma asta.

Intrebari: Din momentul in care chiriasii au inceput sa achite sumele de intretinere nu se face scaderea din restante, deci si din penalitati? Daca n-a calculat asa, in ce temei a facut altfel? Exista o reglementare privind valoarea penalitatilor, sau depinde de asociatia de locatari?

La un moment dat (vara lui 2013) am vrut sa achit lunile de vara, dar mi s-a raspuns ca nu este posibil, fiindca se socoteste de la prima luna de restanta + penalitati, si se incaseaza cronologic.
Ultima modificare: Duminică, 22 Martie 2015
sinady, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:13, 23 Martie 2015
L nr 230/2007 Art. 49

(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.

(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.

(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.

Restantele si penalizarile se achita in ordine cronologica, nu puteti achita o suma noua si sa lasati cele mai vechi, iar din suma achitata trebuie sa va scada atat din suma restanta cat si din penalizari.
Este posibil sa se fi intamplat ca administratorul sa fi eliberat chitanta pe numele chiriasului deoarece acesta are cu dv. contract legal si el isi plateste intretinerea la zi, iar pe chitanta este numele chiriasului, nu al proprietarului.

Restanta este a proprietarului si atunci administratorul o lasa evidentiata pe lista, inclusiv penalizata pentru ca, in caz ca va duceti si achitati aceasta restanta pe numele dv., sa fie clara suma pe care o platiti, ca e a dv.

Si eu procedez asa cu chiriasii de la blocul meu deoarece ei trebuie sa arate proprietarului chitanta pe care scrie ca si-au platit intretinerea pe luna in care au locuit si e emisa pe numele lor, al chiriasilor. Proprietarul poate lasa o suma neachitata si 3 ani de zile, asa cum mi s-a intamplat de cateva ori. Atunci cand a vrut sa achite, s-a trezit cu suma dublata din cauza penalizarilor, pentru ca depasise cele 500 de zile referitoare la coeficientul nostru de penalizare.
Bineinteles ca nu i-a convenit, dar eu ii trimisesem vorba prin chiriasi sa vina sa plateasca, ii trimisesem emailuri nenumarate, am vorbit la telefon..... toate acestea degeaba.
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2015
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante intretinere yume21 yume21 Buna ziua. Locuiesc intr-o garsoniera inchiriata. Am facut restanta pentru o suma de aprox.1500 ron, si dobanda 900 ron. Intrebarea mea ar fi ca la data de ... (vezi toată discuția)
Restante la cheltuieli intretinere dan_crihan dan_crihan Buna ziua Administrez un bloc de locuinte. Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Un apartament este restant la plata intretinerii pe o perioada de 10 luni, ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere machita machita Buna seara.Am avut restante la intretinere incepand cu luna nov.,pana in luna iunie,deci 7 luni,in total 1710 lei.In luna iunie am achitat toata suma,pe chit ... (vezi toată discuția)