avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati intretinere

Buna seara.Am avut restante la intretinere incepand cu luna nov.,pana in luna iunie,deci 7 luni,in total 1710 lei.In luna iunie am achitat toata suma,pe chit apare scrissuma pe lunile respective ,penalizari:13,34.La momentul respectiv mi s-a spus ca aceasta este toata suma pe care o am de achitat cu penalizari cu tot.IN luna iunie cand s-a afisat intrtinerea ,pe langa intretinere ,mai am de plata 140 lei PENALIZARE LA PLATA????!!!!!!nu inteleg.In lunile cand nu am platit nu am avut servici o perioada,iar acum am salariul minim pe economie.Va rog sa ma ajutati,ptr ca mi se pare absurda penalizarea.
Cel mai recent răspuns: Diana-D , utilizator 09:50, 6 August 2013
L nr 230/2007 ART. 46
Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a
cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de
furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari,
inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.

ART. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru
orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată.
Penalizările nu vor fi mai
mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de
30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să
poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile
calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul
fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata
penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu
reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.

Aplicarea penalizarii este temeinica si legala si se aplica tuturor sumelor cu titlu de restanta
In lunile cand nu am platit nu am avut servici o perioada,iar acum am salariul minim pe economie.Va rog sa ma ajutati,ptr ca mi se pare absurda penalizarea.

Nu conteaza ce salariu aveti, nici daca aveti, daca lucrati sau nu, costurile de intretinere a apartamentului/garsonierei, nu depind de venituri. Daca ati fi locuit la curte credeti ca interesa pe cineva daca aveti bani de lumina, de lemne, de gaz, etc.
Penalizarile nu sunt absurde, iar locuitul intr-un condominiu are avantaje si dezavantaje, iar din moment ce ati ales sa locuti intr-un condominiu ati stiut si care sunt costurile, nimeni nu este obligat sa plateasca pentru dumneavoastra sau sa va repartizeze costurile in functie de venitul realizat.
La suma restanta de 1710 lei pe lunile din noiembrie pana in aprilie sau mai nu putea sa fie numai o restanta de 13.34 lei, adica este prea mica.
Mult mai probabila este a doua suma despre care ne spuneti, 140 lei.

Nu stim cum sunt facute listele la dv. si ce cuprind restantele. Este posibil, dar despre asta trebuie sa intrebati administratorul dv., ca in restante sa nu fi fost cuprinse si restantele la penalizarile acumulate de-a lungul acestor luni. El sa va fi scris pe chitanta numai ceea ce era trecut pe lista ca fiind penalizarea (13.34 lei) curenta din luna afisata la avizier si sa nu fi avut la indemana istoricul penalizarilor restante.
Apoi, cand a redactat ultima lista, a trecut si penalizarile restante.

Este doar o parere, nestiind cum procedeaza administratorul dv. Mergeti si intrebati-l pe el.
pe lista la fisier apare ptr suma de 140 lei ca fiind PENALIZARE LA SUMA ACHITATA?!
Atunci asta inseamna ca de la afisarea listei precedente pana la data platii efective s-au mai scurs un numar de zile si pe acestea este calculata penalizarea.

In mod corect penalizarea se calculeaza pana in ziua platii, dar listele nu se afiseaza zi de zi.

Alte discuții în legătură

Penalizare la penalizare este legală?! Alex_51 Alex_51 Penalizare la penalizare nu este legală, nu? Atunci ce înseamnă când un imberb de administrator se trezește să pună de plată niște penalizări deși ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Penalitati la penalitati? sonya_67 sonya_67 Buna seara. O cunostiinta a avut restante la plata utilitatilor la care bineinteles ca s-au pus penalizari. A reusit si a achitat la zi facturile restante mai ... (vezi toată discuția)