avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Probleme cu dauna Casco
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Probleme cu dauna Casco

Buna ziua,

am urmatoarea problema (faptele in ordine cronologica) :

- polita casco valabila din data de sept-2013 trebuia platita in 2 rate semestriale.
- am platit prima rata in sept-2013
- eveniment minor la sf lu feb-2014 (declarat telefonic) , deci in primele 6 luni ale politei, am fost programat pt constatare in martie-2014 (2-3 zile dupa ce expriau cele 6 luni), mi s-a dat un document de intrare in reparatie
- pur si simplu am uita de a doua rata care trebuia platita cam pe 5-6 martie martie (cand se implineau 6 luni). nu m-a notificat / anuntat nimeni ca trebuia sa platesc si a doua rata .
- al doilea eveniment minor in iulie-2014 (declarat telefonic), am fost programat pt constatare in aug-2014, cand mi s-a dat un alt document de intrare in reparatie

saptamana trecuta m-am dus la service, am inceput procedurile de reparatie pentru cele 2 dosare, iar cei de la service au primit o hartie prin care se spune "fara accept de plata" pentru ca nu am platit a doua rata. ca urmare reparatiile nu s-au inceput.

ce as putea sa fac in situatia mea .
1) sunt acoperit la primul eveniment ?
2) sunt acoperit la al doilea eveniment , cu obligatia sa platesc a doua rata ?
3) nu sunt acoperit deloc ....dar in acest caz , au obligatia sa-mi dea prima rata inapoi ? ca practic inseamna ca in acel an nu am beneficiat (si nu puteam beneficia) deloc de casco...

mentionez ca pana zilele acestea, NIMENI nu m-a anuntat (verbal, pe mail sau telefonic) ca ar trebui sa platesc rata a 2-a, sau ca contractul casco mi s-ar fi reziliat (?). nici macar atunci cand mi s-au intocmit documentele de intrare in reparatie (la constatare)

multumesc.

Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2015
alex5, utilizator
Cel mai recent răspuns: alex5 , utilizator 00:01, 15 Iunie 2015
Polita de asigurare casco , este o polita facultativa nu obligatorie.Asiguratorul v-a oferit posibilitatea de a plati contractul incheiat pe un an in doua rate, lucru pe care dv se pare ca nu l-ati facut..Ptr plata celei de a doua rate, aveati o perioada de gratie de care ar fi trebuit sa va folositi si sa achitati si cea de-a doua rata.Am impresia , pot sa ma si insel, ca prima dauna a fost produsa si avizata dupa expirarea celor 6 luni aferente primei plati.Nu ne-ati spus care este punctul de vedere al asiguratorului,doar ce v-au comunicat cei de la service.Daca prima dauna a fost avizata in perioada primelor 6 luni de asigurare si va vor deconta cheltuielile cu reparatia, oricum veti fi obligat sa platiti si cea de-a doua rata.
cum am spus, primul eveniment minor la sf lu feb-2014 (si declarat telefonic), deci in primele 6 luni ale politei, dar am fost programat pt constatare in martie-2014 (2-3 zile dupa ce expriau cele 6 luni), mi s-a dat un document de intrare in reparatie.

daca as plati si a doua rata banuiesc ca se vor deconta ambele evenimente, corect ?

daca nu vor sa-mi deconteze nimic, atunci ... inseamna ca eu nu am fost acoperit de casco pe tot parcursul acelui an, deci sa-mi dea prima rata inapoi . e ca si cum am platit jumate din pretul unui produs care apoi nu mi-a mai fost livrat pt ca n-am platit si a doua rata.

nu am inca punctul de vedere al asiguratorului ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2015
alex5, utilizator
Mergeti la compania de asigurari si solicitati si pct lor de vedere,Prima dauna a fost produsa in perioada de asigurare, cea de a doua in nici un caz, in iulie nu mai erati asigurat.Exista posibilatea sa va despagubeasca pt prima dauna cu conditia sa platiti si a doua rata dar nu si a doua dauna, Faceti-va calcule si vedeti daca merita sa platiti sau sa va reparati singur masina
eu asta nu inteleg : "Exista posibilatea sa va despagubeasca pt prima dauna cu conditia sa platiti si a doua rata dar nu si a doua dauna"
- pai daca platesc a doua rata, nu inseamna ca am platit toata polita ? si prin urmare sunt obligati sa-mi despagubeasca si al doilea dosar ?

Cel mai probabil situatia va fi in felul urmator:
1. Veti primi OK de intrare in reparatie pentru primul eveniment.
2. Pentru al 2-lea eveniment nu sunteti acoperit de polita casco intrucat rata nu a fost achitata in termenl de gratie. Deci pentru acest eveniment, asiguratorul nu este obligat sa acorde despagubiri. (Cititi termenii contractuali.)
3. Din contravaloarea despagubirii cuvenite din primul eveniment, Asiguratorul are drepul sa retina ratele restante si neincasate pana la sfrsitul perioadei asigurate - se va face compensare retindand din despagubire contravaloarea ratei 2.
Acest lucru nu inseamna ca o sa fiti despagubit pentru al 2-lea eveniment.
Asa cum a precizat si laleaua-neagra, faceti calcule sa vedeti daca este mai economic sa platiti rata 2 sau sa va reparati auto din buget propriu si pentru prima dauna.

Alte discuții în legătură

Casco la astra inpartit in 4 rate, accident in primul interval in penultima zi, acceptul de plata luat in perioada de gratie... sunt obligat sa platesc si urmatoarea rata? Nicolaescu Nicolaescu Am un fiat stilo coupe 1.6 si casco la ASTRA din 13 august 2008, prima polita am platit o singura rata 12 luni 507 E, polita era doar pe avarii si avea ... (vezi toată discuția)
Obligativitate plata casco danaun danaun Buna ziua, In septembrie 2008 am contractat un credit auto pe 9 ani. Pentru toata aceasta perioada am fost obligata sa platesc o asigurare casco ... (vezi toată discuția)
Neacceptarea dosarului de dauna pentru neplata polita casco misu_spiri misu_spiri Buna ziua, Vreau sa relatez urmatoarea problema si daca ma puteti ajuta cu un sfat. In 2009 tata a luat o masina in rate cu polita casco obligatorie prin ... (vezi toată discuția)