avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii restante
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii restante

Buna ziua.
Va aduc la cunostinta urmatorele:
-sunt angajata din 1978 si am 56 de ani;
-societatea la care sunt angajata, de 37 de ani, este in faliment;
-in ultimile 4 luni(din feb.2015) nu am mai primit salar;
-suntem trimisi acasa de 2 luni sub diverse forme, 75%, concediu odihna sau fara salar;
-societatea nu mai produce de 2 luni, din lipsa de energie si gaz;
-societatea este cu capital majoritar de stat;
-bunurile imobile ale societatii sunt gajate in totalitate;
angajatii societatii nu sunt trecuti in tabelul de creante de la judecatorie;
-sindicatul societatii nu s-a implicat si nici nu se implica in aceasta problema(sunt manipulati);
Aceasta problema este cunoscuta la I.T.M., Prefectura, AAAS, politicieni, guvern, dar nimeni nu face nimic.
Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat pentru RECUPERAREA SALARIILOR RESTANTE, eventual si SALARII COMPENSATORII SI SANSELE DE RECUPERARE a lor?
Unde sunt prevazute drepturile angajatiilor in astfel de situatii?
Cine ii trage la raspundere pe acesti manageri si organele statului care nu respecta legea?
Cu stima,
Cris
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:00, 14 Iunie 2015
1. Modalitatile legale de recuperare a drepturilor salariale restante sunt :
- sesizarea ITM-ului in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

-promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- apelarea la procedura de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

- apelarea la Fondul de garantare a creantelor salariale
Beneficiază de prevederile Legii nr.200/2006 salariaţii angajatorilor aflati in insolvenţa.
Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale asigura plata creanţelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi fata de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.

2. Creanţele salariate sunt înregistrate din oficiu în tabelul de creanţe de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar. In caz contrar, sesizati judecatorul sindic.

3. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil. (art.67 c.mun.).
Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii - recuperare drepturi toader1791 toader1791 Buna seara in primul rind , problema mea este : societatea la care am lucrat si-a incetat activitatea lasandu-ne cu ochii in soare . Salarii-le pe doua luni ... (vezi toată discuția)
Neplata drepturilor salariale maflucky maflucky Am fost angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata la o firma de constructii,pana pe data de 23.12.2014.Pe perioada 1 Octombrie -23 Decembrie 2014 ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu elenaaniculaesei elenaaniculaesei buna seara, Am lucrat la o firma de distibutie de la care am plecat deoarece nu plateau salariile la timp.Am ramas cu luniile august,septembrie si cateva zile ... (vezi toată discuția)