Am pe cineva care se confrunta cu urmatoarea problema la care va rog daca ma puteti ajuta cu sfatul Dvs.
Sotia a avut dinainte de casatorie un apartament cu 2 camere pe numele ei si al tatalui ei , apartament care s-a vandut dupa nunta , in aceeasi luna (august 2001) cumparand un apartament cu 3 camere de 27.000 euro (pt care s-a mai dat o diferenta de 9000 euro din bani comuni) pe care l-au trecut pe numele ambilor soti.
Sotul impreuna cu sotia au facut un credit in euro cu ipoteca in 2007 pe apartament. Sotul este titularul de credit iar sotia co-platitor. Sotul, dupa aprobarea creditului, a scos banii de la banca si i-a depus pe numele parintilor lui intr-un cont fara acordul sotiei. Sotul de un an si jumatate ii spune ca a pierdut din bani cand i-a schimbat in lei , ca nu mai are toata suma, in fine, nu vrea sa dea banii inapoi la banca sau jumatate din ei sotiei.
In deplina neintelegere intre cei doi (printre care si un copil de 4 ani ingrijit doar de mama) , sotia s-a hotarat sa depuna divort. Sotul ii propune sa vanda apartamentul si din banii incasati din vanzare sa achite creditul plus ce mai ramane sa imparta (adica el sa ramana cu cei 40000 euro luati credit plus o jumatate din ce mai ramane din vanzare). Sotul nu doreste sa parareasca casa la cererea sotiei ( sotia i-a cerut sa plece pana la o solutionare deoarece copilul asista la certuri permanente). Pe cale amiabila cu sotul nu se poate rezolva decat prin partaj probabil.
Intrebarea mea este- ce poate face sotia ca sa-si recupereze ce-i revine pe drept? Exista posibilitatea ca un judecator sa-l oblige sa scoata banii furati practic dupa acordarea creditului? Ce dovezi poate aduce sotia pt castigarea bunurilor cuvenite?
In cazul unui partaj, sotia poate sa faca dovada ca doar suma de 9000 de euro au fost platiti din baniii de la nunta si astfel sotul va putea cere doar cota proportionala cu contributia sa. De exemplu daca 4500 euro au reprezentat la achizitionarea apartamentului cota de 1/7, v-a primi aceeasi cota la valoarea actuala.
Ma gandesc si la posibilitatea formularii unei plangeri penale pentru inselaciune, dar e destul de complicat avand in vedere ca sunt soti.
Sotia poate cere pe cale de ordonanta presedentiala evacuarea sotului din apartament, intrucat provoaca certuri care traumatizeaza copilul, si totodata, trebuie sa solicite si atribuirea apartamentului pana la solutionarea definitiva si irevocabila a partajului.
Nu recomand divort si partaj prin aceeasi actiune, intrucat partajul poate dura si cativa ani, timp in care se taraganeaza divortul.
Vor trebui sa plateasca creditul, iar sotia poate depune o adresa prin care sa arate veniturile sale.Poate cere evacuarea sotului turbulent pe cale de ordonanta presedintiala.