avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebari contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebari contract de munca

1. Daca se incheie un contract de munca cu ocupatia X pe o anumita perioada, poate fi aceasta ocupatie schimbata inainte de expirarea contractului ? De exemplu daca angajatorul ma muta pe un alt post.

2. E obligatoriu ca plata pentru orele suplimentare sa se plateasca lunar sau se poate cumula numarul de ore si plati la finalul anului ?

3. Se poate verifica online daca o firma a fost inregistrata in Romania ?

4. Unde trebuie inregistrat si cine poate inregistra un contract individual de munca ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:50, 15 Iunie 2015
1. Modificarea unui c.i.m. poate avea loc si inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat.
Modificarea functiei poate avea loc cu acordul ambelor parti.

2. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita angajatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

3. Cred se poate afla de la Reg.comertului.

4. Codul Muncii
Art. 16
...
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
...

HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor
Art. 2
....
(2) Fiecare angajator are obligatia de a infiinta si transmite la inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.
....
(5) Completarea si transmiterea registrului se fac de catre una sau mai multe persoane nominalizate prin decizie scrisa de catre angajator.
....
Art. 3
(1) Registrul se intocmeste in forma electronica.
(2) Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal — CNP, cetatenia si tara de provenienta — Uniunea Europeana — UE, non-UE, Spatiul Economic European — SEE;
b) data angajarii;
c) perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative;
e) tipul contractului individual de munca;
f) durata normala a timpului de munca si repartizarea acestuia;
g) salariul, sporurile si cuantumul acestora;
h) perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale;
i) data incetarii contractului individual de munca.

Art. 4
(1) Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) se face dupa cum urmeaza:
a) la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)—g) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
b) elementul prevazut la art. 3 alin. (2) lit. g) se completeaza si pentru contractele individuale de munca deja inregistrate, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari;
c) elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. h) se inregistreaza in registru in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii;
d) elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. i) se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca;
e) pentru salariatii detasati, angajatorul de baza completeaza perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea, anterior inceperii detasarii.
(2) Orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)—g) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata. Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.
(3) Orice corectie a erorilor survenite in completarea registrului se face la data la care angajatorul a luat cunostinta de acestea.
....
Ultima modificare: Luni, 15 Iunie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract individual de munca retroactiv sergiupan sergiupan Va rog sa spuneti va rog frumos daca este posibil ca sa inregistrezi un Contract de Munca retroactiv? Este vorba despre un contract care ar trebui inregistrat ... (vezi toată discuția)
Completare in revisal concedii medicale rusualexandra rusualexandra Se inregistreaza in Revisal concediile medicale. Am primit un raspuns \\"conform art.3 alin.2 lit h din HG 500/2011\\" concediile medicale nu se inregistreaza ... (vezi toată discuția)
Completare cim adripan adripan 1. Se poate ca CIM sa inceapa in weekend daca data de 1 pica in weekend? Daca da atunci revisalul cand se transmite la ITM :vineri sau luni? 2. La capitolul ... (vezi toată discuția)