avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi litigioase legea 10/2001
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi litigioase legea 10/2001

Detin 5 dosare (imobile situate in centrul capitalei) pentru care NU au fost depuse in termen notificarile la PMB.Exista o motivatie insa am inteles ca nu prea conteaza.As vrea sa stiu daca se mai poate face ceva cu aceste dosaresi daca este cineva interesat in cumpararea drepturilor litigioase sau in a ma ajuta la solutionarea acestora.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: vanill2004ro , utilizator 20:06, 5 Iulie 2009
INseamna ca nu ati intrebat unde trebuie sau nu v-ati inteles la pret. :)
Credeti ca are sa spuna cineva in mod serios ceva aici ?:)
Am sa urmaresc si eu subiectul ...
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2009
Alin Paidiu, Avocat
Solutionarea dosarelor se poate rezolva daca invocati ca temei legal dreptul comun.
Va recomand sa studiati decizia 33/2008 prin care a fost admis recursul in interesul legii de catre ICCJ unde veti gasi mai multe detalii referitoare la aceasta problema.
Pierderea termenul potrivit Legii nr. 10/2001 nu este echivalenta cu pierderea dreptului de actiona in justitie potrivit dreptului comun, in revendicarea imobilelor. In actiunile in revendicare s-a decis sa se acorde prioritate respectarii Conventiei europene a drepturilor omului. Actiunea dvs. in revendicare nu poate fi respinsa cu motivatia ca nu s-a realizat in termen o notificare potrivit Legii nr. 10/2001.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Decizia XXXIII/2008
"In cazul in care sunt sesizate neconcordante intre legea speciala, respectiv Legea nr. 10/2001, si Conventia europeana a drepturilor omului, aceasta din urma are prioritate. Aceasta prioritate poate fi data in cadrul unei actiuni in revendicare, intemeiata pe dreptul comun, in masura in care astfel nu s-ar aduce atingere unui alt drept de proprietate ori securitatii raporturilor juridice."
Asadar, pentru admiterea unei actiuni in revendicare cu privire la un imobil care fare obiectul legii nr. 10/2001 trebuiesc indeplinite cumulativ doua conditii:
- sa dovediti ca exista o neconcordanta intre L 10/2001 si Conventie in ceea ce va priveste (decizia 33 face referire la solutiile CEDO referitoare la situatiile in care s-a dispus acordarea de despagubiri prin fondul Eternitatea, pardon, Proprietatea)
- prin admiterea actiunii sa nu se aduca atingere unui alt drept de proprietate ori securitatii rap. juridice

Gabriel S a scris

Actiunea dvs. in revendicare nu poate fi respinsa cu motivatia ca nu s-a realizat in termen o notificare potrivit Legii nr. 10/2001.

Ba se poate. Si probabil asa se va si proceda -inclusiv pentru ca e solutia cea mai comoda - pentru ca din decizia 33/08 rezulta cu claritate ca are prioritate principiul specialia generalisbus derogant, iar specialia stabileste unele termene.
multumesc pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Iccj s-a pronuntat in sfarsit CARMEN MARIANA AGACHE CARMEN MARIANA AGACHE Dragii mei am aflat azi ca ICCJ s-a pronuntat pe recursul in interesul legii declarat de procurorul general in sensul ca actiunea in revendicare este ... (vezi toată discuția)
Retrocedari FrunzaGabriel FrunzaGabriel Buna ziua.Mai multe imobile si terenuri au fost confiscate strabunicului meu de catre regimul comunist.Nu am depus inca nici o cerere de retrocedare sau ... (vezi toată discuția)
Restituire imobil nationalizat lilli lilli Buna, familia noastra ar fi avut dreptul de a cere restituirea unui imobil nationalizat in 1948, care actualmente se mai afla in posesia statului roman, dar ... (vezi toată discuția)