avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare desfacere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare desfacere contract de munca

Buna ziua,lucrez la o fabrica si de lunea trecuta am fost suspendat din cauza ca un coleg de al meu care nu stiu nici in momentul de fata cine este a creat un cont pe un site de socializare,m-a adaugat intrun grup care folosea numele firmei si avea o poza cu sigla acesteia,respectivul autor al acestui grup m-a facut administrator de cont si eu am adaugat cateva persoane in acel grup,persoane care la randul lor au adaugat alte persoane si tot asa,pana la urma eu si inca doi colegi am fost suspendati pe motiv ca am denigrat societatea pe acel site,intrebarea mea este:mi se poate desface contractul de munca pt chestia asta?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:04, 16 Iunie 2015
Buna ziua! Pentru a primi raspuns la aceasta intrebare trebuie sa cititi cu atentie contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca. Acolo o sa gasiti clauzele prin care se specifica conditiile in care va poate fi desfacut contractul de munca.
Sa cititi Regulamentul Intern al societatii, daca exista, acolo sunt stipulate obligatiile si drepturile angajatilor, si abaterile grave pentru care se face desfacerea contractului.

Oricum ar fi, inainte de a ca desface contractul trebuie sa aiba loc o cercetare disciplinara, unde va puteti sustine varianta.
Depinde daca fapta savarsita este considerata abatere disciplinara.

Art. 247 C.mun.
(1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.


Art. 248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:

a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara Vasilica45 Vasilica45 Bună seara, am următoarea speță, se listează o comanda de servicii care este semnata de cel ce a întocmit comanda, persoana de la CFPP și managerul ... (vezi toată discuția)
Va rog sa imi spuneti, care este cadrul legal al unei sactiuni ... diana1989 diana1989 Va rog sa imi spuneti, care este cadrul legal al unei sactiuni disciplinare ( inclusiv cu reducerea salariului ) din partea unui Primar catre un angajat care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ramy7877 ramy7877 au voie sa-mi desfaca contractu de munca cand am savarsit o abatere grava si la ce fel de abatere (vezi toată discuția)