avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier intre autoturism si atelaj
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier intre autoturism si atelaj

Buna ziua!
In urma cu cateva luni, mai precis in data de 14 noiembrie 2014 am fost implicat intr-un accident rutier cu un atelaj, eu fiind conducatorul autoturismului. S-a intamplat in afara localitatii intr-o curba. Eu aveam aproximativ 70-75 km/h si intrat in curba respectiva am vazut prea tarziu atelajul care nu avea nici un fel de semn reflectorizant atasat, doar conducatorul avea vesta reflectorizanta. Am incercat sa il evit dar din sens opus venea un buldoexcavator si intram in el. Precizez ca era noapte, aveam faza scurta (inainte sa ajung in acea curba ma intersectasem cu o alta masina) si am franat in cativa metrii, dar am acrosat atelajul. Conducatorul atelajului avea arcada sparta si cateva julituri la o mana. Cunoscandu-l foarte bine pe acesta, am cazut de comun acord, ba chiar dansul mi-a sugert sa imi duc masina acasa (stateam foarte aproape de locul accidentului) si sa ma intorc sa il ajut sa isi stranga lucrurile si sa ajunga acasa, fara sa anuntam politia intrucat nu am considerat ca ar fi atat de grav. Asta am si facut, iar dupa ce a ajuns acasa l-am dus a spital, l-a bandajat si a ramas pana a doua zi. La internarea in spital nu a spus nimic despre accident, a spus ca pur si simplu s-a accidentat din diverse motive. Dupa ce a fost pansat, medicul a decis sa il interneze pentru cateva zile, dar acesta a doua zi a plecat semnand pe propria raspundere. La cateva zile am fost chemat la politie.
Mi s-a facut dosar penal pentru parasirea locului accidentului si mi s-a retinut permisul fara a avea drept de circulatie. Cazul nu s-a finalizat nici pana in ziua de astazi, pe motiv ca s-a asteptat certificatul medico-legal si a durat foarte mult, apoi dosarul a ajuns la Parchet unde se afla si acum pentru cercetari, evident. Am fost chemat de doua ori pentru a da declaratie si la Parchet: odata pentru ca asa este procedura si inca odata pentru ca au aparut unele contradictii in declaratii. Cu alte cuvinte, a doua oara am fost chemat la o confruntare cu carutasul la care s-a dovedit ca dansul nu fusese foarte sincer cu ce declarase dar, in cele din urma a recunoscut si a spus totul asa cum s-a intamplat. Acesta nu a depus plangere si a declarat ca noi ne-am inteles si ca nu are nici o pretentie. La fel am declarat si eu, pentru ca pana la urma noi de la inceput ne intelesesem sa ramana intre noi tot ce s-a intamplat si sa nu anuntam organele de specialitate, aceasta a fost conventia, deci noi ne-am impacat.
Eu am pledat ca fiind vinovat si ca regret fapta dar nu si ca ma consider vinovat de parasirea locului accidentului, deoarece am fost influentat si el a recunoscut acest lucru, ci doar de producerea accidentului.
Acum intrebarea mea este ce pedeapsa as putea sa primesc, imi voi primi permisul de conducere sau va fi anulat?
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2015
Bogdan008, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bogdan008 , utilizator 22:27, 16 Iunie 2015
Numai procurorul care cerceteaza cazul poate lua o hotarare in baza probelor, declaratiile celor implicati in accident, nedepunerea plangerii de catre victima, etc.
Este posibil ca procurorul sa claseze dosarul si sa primiti o pedeapsa cu suspendare 90 de zile dar este posibil sa trimita si dosarul in instanta iar daca judecatorul va considera ca sunteti vinovat de parasirea locului accidentului poate dispune o pedeapsa cu suspendare sau una de amanre a executarii pedepsei. In cazul pedepsei cu suspendare permisul se va anula iar in cel de al 2 lea caz nu se anuleaza. Ar fi recomandat sa aveti un avocat care sa va sustina si sa obtina de la procuror o solutie de casare.
Si pe langa toate acestea pot primi si o amenda penala?
Amenda penala este alternativa la pedeapsa cu suspendare dar inseamna tot anularea permisului.
Am inteles, multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier intre autoturism si atelaj Bogdan008 Bogdan008 In urma cu cateva zile am fost implicat intr-un accident rutier cu un atelaj, eu fiind conducatorul autoturismului. S-a intamplat in afara localitatii intr-o ... (vezi toată discuția)
Accident de circulație SMarcel SMarcel Bună ziua Accident de circulație. În luna martie am avut un accident de circulație, lângă comuna Adâncata, județul Ialomița. Am intrat cu viteză ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la dovada cu drept de circulatie, daca inca nu s-a solutionat cazul, cu toate ca perioada de suspendare a trecut? d1nual d1nual Buna ziua tuturor! Am permisul suspendat pe o perioada de 3 luni pentru \\"Parasirea locului accidentului\\". Asta mi s-a intamplat pe 9.10.2014, dupa care am ... (vezi toată discuția)