Ambasadele şi consulatele pot efectua următoarele tipuri de acte notariale care trebuie să respecte cerinţele legii române:
- autentificarea procurilor şi a declaraţiilor;
- legalizarea copiilor de pe înscrisuri;
- legalizarea traducerilor;
- legalizarea semnăturilor.
Pentru autentificarea procurilor şi a declaraţiilor, persoanele interesate trebuie să se prezinte personal la sediul Secţiei Consulare şi să probeze identitatea cu un act de identitate valabil – carte de identitate, buletin de identitate sau paşaport. Permisul de conducere nu este considerat, potrivit legii române, act de identitate şi nu poate fi utilizat pentru autentificarea sau legalizarea actelor notariale.
Procurile şi declaraţiile trebuie să conţină elementele de identificare ale mandantului şi ale mandatarului şi să precizeze în mod exact scopul mandatului. Ele trebuie să fie redactate în limba română.
În cazul în care, din cauza distanţei sau a unei alte imposibilităţi de deplasare la ambasadă, nu vă puteţi prezenta personal, aveţi posibilitatea, în funcţie de caracterul procurii, de a o autentifica la un notar local şi apoi de a solicita Foreign and Commonwealth Office certificarea procurii cu Apostilă. Informaţii suplimentare sunt disponibile la următorul link
[ link extern ] .
Sursa:
[ link extern ]