Care sunt dispozitiile efective privind sanctiunea subliniata mai jos?
Art. 5 - Aflarea adevarului
(1) Organele judiciare au obligatia de a asigura, pe baza de probe, aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei, precum si cu privire la persoana suspectului sau inculpatului.
(2) Organele de urmarire penala au obligatia de a strange si de a administra probe atat in favoarea, cat si in defavoarea suspectului sau inculpatului. Respingerea sau neconsemnarea cu rea-credinta a probelor propuse in favoarea suspectului sau inculpatului se sanctioneaza conform dispozitiilor prezentului cod.
Inseamna ca se poate desfiinta hotararea in caile de atac si dispune rejudecarea cauzei sau chiar refacerea urmaririi penale daca nu s-au respectat garantiile privind aflarea adevarului.
Daca este de rea-credinta si se incalca legea penala raspunde penal si procurorul.
Problema este aceea ca nu prea aveti cum sa dovediti ca procurorul a fost de rea-credinta.
Garantarea aflarii adevarului constituie o norma procedurala care garanteaza drepturile inculpatului si de aceea se face mentiunea de CPP sub aspectul sanctiunii.
Art. 283 - Abateri judiciare
(1) Urmatoarele abateri savarsite in cursul procesului penal se sanctioneaza cu amenda judiciara de la 100 lei la 1.000 lei:
a) neindeplinirea in mod nejustificat...
b) neindeplinirea...celorlalte acte procedurale
De dovedit e simplu: daca procurorul nu poate justifica ca din neglijenta n-a luat act de probele anexate la plangerea penala prealabila, nu este vorba de neglijenta ci de premeditare dovedit mai presus de orice dubii, adica de rea-credinta. Art. 283 nu precizeaza daca e vorba de neglijenta sau rea-credinta insa, ci se sanctioneaza oricum...