avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care sunt dispozitiile efective privind sanctionarea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Care sunt dispozitiile efective privind sanctionarea cf. art. 5 din CPP?

Care sunt dispozitiile efective privind sanctiunea subliniata mai jos?

Art. 5 - Aflarea adevarului
(1) Organele judiciare au obligatia de a asigura, pe baza de probe, aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei, precum si cu privire la persoana suspectului sau inculpatului.
(2) Organele de urmarire penala au obligatia de a strange si de a administra probe atat in favoarea, cat si in defavoarea suspectului sau inculpatului. Respingerea sau neconsemnarea cu rea-credinta a probelor propuse in favoarea suspectului sau inculpatului se sanctioneaza conform dispozitiilor prezentului cod.
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 15:09, 1 Iulie 2015
Inseamna ca se poate desfiinta hotararea in caile de atac si dispune rejudecarea cauzei sau chiar refacerea urmaririi penale daca nu s-au respectat garantiile privind aflarea adevarului.
Aaa, sanctiunea nulitatii. Multumesc
...deci procurorul nu raspunde penal pentru acte de procedura intocmite cu rea-credinta, ci doar actele sale sunt nule de drept?
Daca este de rea-credinta si se incalca legea penala raspunde penal si procurorul.

Problema este aceea ca nu prea aveti cum sa dovediti ca procurorul a fost de rea-credinta.

Garantarea aflarii adevarului constituie o norma procedurala care garanteaza drepturile inculpatului si de aceea se face mentiunea de CPP sub aspectul sanctiunii.
cred ca am gasit dispozitiile efective, adica:

Art. 283 - Abateri judiciare
(1) Urmatoarele abateri savarsite in cursul procesului penal se sanctioneaza cu amenda judiciara de la 100 lei la 1.000 lei:
a) neindeplinirea in mod nejustificat...
b) neindeplinirea...celorlalte acte procedurale

De dovedit e simplu: daca procurorul nu poate justifica ca din neglijenta n-a luat act de probele anexate la plangerea penala prealabila, nu este vorba de neglijenta ci de premeditare dovedit mai presus de orice dubii, adica de rea-credinta. Art. 283 nu precizeaza daca e vorba de neglijenta sau rea-credinta insa, ci se sanctioneaza oricum...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionarea neconsemnarii probelor in toate cazurile sau doar cand probele favorizeaza inculpatul? eusaisapte eusaisapte Am gasit in Codul de procedura penala urmatorul articol, conform caruia se sanctioneaza neconsemnarea cu rea-credinta probele propuse in favoarea inculpatului, ... (vezi toată discuția)
Stergerea unor dovezi de catre procuror favioani favioani La intocmirea unui dosar de urmarire penala inspectorul de caz sau procurorul au dreptul sa stearga dovezi de pe un P.C. daca acele dovezi ar putea fi in ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa anulez citatia de martor a unui copil de 12 ani? visoiuana visoiuana pentru anularea unei amenzi au fost audiati 3 copii de politie ,la tribunul a fost citat si copilul meu insa eu nu sunt de acord cum pot sa anulez (vezi toată discuția)