Buna seara, va rog sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez ca sa mi se implineasca dorinta privind succesorii mei, data fiind situatia mea familiala:
am 2 fiice din prima casatorie, si sunt recasatorita de 7 ani; sotul meu actual are si el 2 copii, dintr-o casatorie anterioara.
problema succesiunii mi-o pun pentru casa in care locuim, si care este proprietatea mea, provenita de la 2 generatii anterioare, din familia mea -pe linie materna.
Din acest motiv, vreau sa le revina casa fiicelor mele, exclusiv. Stiu ca si sotul are drept de mostenire, dar nu doresc sa le privez pe fete de dreptul de a mosteni casa parinteasca. (mai bine zis, "stramoseasca ")
Ce as putea face in acest scop?
Multumesc anticipat pentru solutie!
Testament autentic in favoarea fiicelor, prin care (in caz ca plecati prima in randul celor drepti) mai luati jumate din partea sotului (adica din rezerva lui succesorala, legala, de 1/4), astfel incat in final sotului ii vor revenii doar 1/8 din casa, urmand ca fetele sa se judece cu el si sa ii dea partea.
Sau, act de vanzare cumparare direct catre cele doua fete, si cu asta basta, ele vor deveni proprietari.
V-am spus, nu ai cum sa renunti la un drept pe care nu il ai, caci persoana nu a murit inca.
Nu se accepta asa ceva nici in lege, nici in doctrina, nici in jurisprudenta, nici la noi, nici in Franta. Aaaa ...doar in UK sau SUA, testamentu-i testament si cu asta basta. La noi, in dreptul continental, nu!