Din 2014, mi se opreste CASS pe venitul pe arenda desi am rezidenta in strainatate. Dar, conform Legii Sanatatii art 211, care spune ca "persoane asigurate" sunt doar "cetatenii romani cu domiciliul in tara", eu nu am calitatea de persoana asigurata, deci nu trebuie sa platesc.
ANAF explica ca nu ei determina calitatea de "persoana asigurata". Cu alte cuvinte, ei ma taxeaza numai daca arendasul ma incadreaza ca persoana asigurata.
Arendasul acuza software-ul. Dar asta-i tot ce-mi spune.
Presupun ca este formularul (software) 112, care se descarca de la ANAF, care raporteaza atat veniturile din arenda cat si calitatea de persoana asigurata pentru ANAF.
Pot numai sa presupun ca apar acolo intr-o singura lista atat ca impozitat cat si ca persoana asigurata si ca nu se poate una fara alta.
Data fiind situatia, nici nu mai am cu cine discuta. Cum pot rezolva situatia totusi? Se poate completa formularul 112 indicand ca persoana plateste impozit dar nu si asigurarea?
Mai mult, se pare ca sunt multi in aceeasi situatie - chiar si la arendasul meu.
Nu exista cazuri deja rezolvate sau discutii edificatoare pe aceeasi tema care pot servi ca exemplu? Nu exista o solutie deja sau o functie ANAF careia sa ma adresez?
Este judecata singura cale? Cu cine sa ma judec de fapt, desi mai bine lipsa...
Nu mai pomenesc ca retinerea CASS reprezinta o dubla impunere avand in consideratie legislatia CE sau internationala, pentru ca deja sunt asigurat si platesc taxele de sanatate in tara de resedinta.