avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca in invatamant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca in invatamant

Buna ziua!
Am obtinut anul trecut un post in invatamant pe perioada determinata 1 sept 2014 - 31 august 2015 pe o catedra rezervata concediu crestere copil ( dna cica trebuia sa stea 2 ani in concediu dar se intoarce dupa 1 an ,de fapt mai devreme din cauza lunii tatalui); am semnat la inceputul anului scolar contractul, eram linistita stiind ca expira pe 31 august iar astazi m-au informat ca imi vor incheia contractul pe 1 iulie ptr ca dna pe postul careia eram se intoarce pe 2 iulie. Am inteles de la secretariat si ca pierd cam 10 zile de concediu de odihna si banutii ptr aceste zile. E legal asa? se poate face ceva ca sa umplu golul de pe 1 iulie pana pe 31august si sa nu pierd banii ptr acele 10 zile de concediu de odihna?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:20, 23 Iunie 2015
Nu aveti cum sa umpleti acel gol , daca vi se va inceta c.i.m. la data de 01.07.2015.


Art.84 C.mun.
...
(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
Multumesc! dar totusi nu inteleg de ce pierd acele 10 zile de concediu de odihna. Stiu ca trebuie luate 62 de zile CO in invatamant. Eu merg la scoala avand aici ore la scoala profesionala exact pana pe 1 iulie cand imi va expira contractul. In vacantele de pana acum am fost in CO un nr. de 20 zile. Deci restul de 42? Cum se calculeaza? De ce pierd 10 zile si banii pe ele?
CO este calculat in functie de perioada lucrata.

Dvs aveti dreptul la CO aferent perioadei 01.01.2015 - 01.07.2015. Adica, 62 : 12 x 6 = 13 de zile lucratoare de CO.

Daca ati efectuat 20 de zile , atunci cele 11 zile ramase se vor compensa in bani la incetarea c.i.m.
Multumesc! Inca o intrebare va rog: dar dreptul la somaj il am? Stiu ca trebuie 12 luni anterioare cererii sa fi cotizat din ultimele 24 luni . Eu as avea doar 10 luni lucrate aici la data cand imi expira contractul si doi ani in urma am fost in concediu crestere copil. Se poate intra asa? este CCC perioada de cotizatie? Sau imi trebuie si acte din ani mai anteriori celor 2 ani CCC ca sa pot beneficia?
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. nu da posibilitatea sa beneficieze de indemnizatia de somaj, intrucat acestea sunt considerate motive imputabile salariatului.

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj? luciamonica luciamonica Pot beneficia de indemnizatie de somaj in urmatoarea situatie? Pana in 29 iulie 2013, am fost in concediu de ingrijire a copilului apoi din 01.10.1013 m-am ... (vezi toată discuția)
Somaj dstefan2007@yahoo.com dstefan2007@yahoo.com Daca nu primesc sa semnez prelungirea de contract de munca si se depaseste perioada determinata pot depune actele de somaj sau trebuie sa mai astept cateva ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? mino2011 mino2011 Buna ziua! In conditiile in care am fost in ccc 1.9luni, am avut o zi de co si apoi am intrat in BO (8 luni, m-am operat)_pot beneficia de somaj? Mentionez ... (vezi toată discuția)