Nu există temei legal pentru tragerea la răspundere a d-voastră pt. evicțiune deoarece decizia de a vinde și decizia de a cumpăra a venit după eliberarea CU.
Operatorul de gaz era obligat să transmită primăriei documentația.privitoare la amplasarea acestei conducte. prin urmare vina este a operatorului.,
Ceeace se poate face - doar devierea unui tronson al conductei și această deviere pe socoteala operatorului care nu a marcat cu plăcuțe traseul conductei
Potrivit art.26 și art. 27 al L.350/2001 și a art. 7 și art. 10 din Ordin 47/2003 sunt prevăzute obligațiile operatorului în acest sens. care nu a informat consiliul județean , Primăria cu privire la acest traseu. În nici un caz nu merge ideea cu acoperitul conductei cu ciment.
O acțiune în răspundere civilă delictuală contra operatorului și despăgubiri.
Depinde de data constructiei sistemului de distributie... cat de vechi e amplasamentul tevii, cand ati cumparat dv., ce zice contractul de vanzare...
Daca ati vandut terenul ca teren construibil, atunci e o problema la cauza incheierii actului civil.
Cat despre restul, trebuie negociat cu societatea care are in proprietate conducta, respectiv un drept real asupra unei parti din terenul respectiv.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Completare:
Reteaua de gaz este cu siguranta construita inainte de '89, pentru ca nimeni din zona nu are cunostinta despre existenta ei. Mai mult, nicaieri in zona nu sunt marcaje externe care sa avertizeze despre existenta acestei tevi.
Eu am cumparat terenul in urma cu 10 ani, cand era extravilan. Ulterior terenul a fost trecut in intravilanul primariei. De atunci am platit impozit pe teren intravilan, cu destinatie agricola. Inainte sa vand cele 2 parcele, mi s-a eliberat certificat de urbanism de la primarie, in care se specifica faptul ca terenul poate fi folosit pentru constructii, dupa obtinerea avizelor necesare.
Pentru a fi treaba si mai complicata, primul meu cumparator a obtinut de la primarie certificat de urbanism si autorizatie de construire a unei case, fara nicio problema. Printre avizele necesare nu a fost inclus si cel de la Distrigaz sau Transgaz.
Azi am fost la fata locului si am constatat existenta unei tevi ingropate care traverseaza terenul, dar nu avem un inscris oficial, decat discutii. Cert este faptul ca proprietarul care a obtinut autorizatia de constructie nu poate construi casa in locul aprobat, deoarece este la 1 metru de teava de gaz. Pe teren se poate construi, in schimb in partea opusa a amplasamentului actual cu conditia ca latura casei sa fie diminuata cu 1-2 metri.
Sper ca si aceste detalii sa ajute la clarificarea situatiei in care ma aflu.
Va multumesc din nou.
Si eu am vandut un teren care avea o zona neconstruibila datorita unei tevi de gaze.
Dar:
- in certificatul de urbanism primaria a mentionat ca in zona exista o teava de gaze si ca este necesara obtinerea unui aviz de la regia respectiva in cazul construirii de locuinte;
- am obtinut acel aviz ptr parcela ce urma sa fie vanduta in care se specifica exact zona afectata;
- cumparatorul a stiut de acest fapt inca din faza de negociere a pretului si, de comun acord, a platit ptr suprafata neconstruibila jumatate din pretul pe mp al suprafetei construibile;
- acest lucru s-a mentionat in contractul de VC respectiv suprafata afectata, geometria suprafetei afectate si pretul diferentiat.
Daca dvs ati cumparat teren extravilan arabil si ati vandut teren intravilan arabil, inseamna ca primaria orasului respectiv a trecut terenul in intravilan printr-un PUG (si asta se mentioneaza in certificatul de urbanism), ocazie cu care sigur arhitectul care a intocmit documentatia necesara a obtinul avizul de la regia de care apartine teava respectiva. Primaria era obligata sa mentioneze in certificatul de urbanism acest lucru. Ma indoiesc ca a omis asa ceva. De regula se mentioneaza pe pagina 1 la \"regimul juridic\" si pe pagina 3 se bifeaza la rubrica \"avize si acorduri\".
Daca nu a fost specificata necesitatea obtinerii avizului de la Distrigaz, poarta si primaria o mare parte de vina.
Daca este vorba de Distrigaz, acestia marcheaza in teren pozitia tevii cu niste borne destul de inalte si vizibile, colorate cu rosu si galben. Cel putin asa este in Ilfov.
Daca vorbiti de Transgaz si Distrigaz, e vorba cumva de Bragadiru?
Va multumesc pentru raspunsuri.
In certificatul de urbanism nu este specificat nimic legat de avize. Asa cum am spus si in mesajul anterior, primul meu cumparator a obtinut deja autorizatia de constructie, fara sa i se solicite vreun aviz de la firma de distributie gaze.
Teava cu pricina se pare ca apartine Transgaz.
Deja am luat legatura cu persoanele care au cumparat terenul si am stabilit ca intr-o saptamana sa ne intalnim pentru a gasi solutii. Sunt dispus sa-i despagubesc intr-un fel pentru ca acestia nu au nicio vina.
Locatia este o comuna din zona de sud-vest a tarii, limitrofa unui oras destul de mare.
Chiar mi-ati dat o idee sa propun diminuarea pretului terenului afectat cu 50%.
Pentru celalalt cumparator, care nu poate construi efectiv deloc, inca nu am solutii.
Va multumesc.