avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cerinte infiintare firma domeniu SSM si PSI
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cerinte infiintare firma domeniu SSM si PSI

Buna ziua,vreau sa infiintez o firma cu acest profil,de ce am nevoi mai exact?Am absolit automatica si calculatoare,se incadreaza in stiinte ingineresti?Trebuie urmate ambele cursuri (80,240 ore ) ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:10, 24 Iunie 2015
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006 aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.32 (1) Serviciul extern de prevenire şi protecţie trebuie să fie format din lucrători care
îndeplinesc cel puţin cerinţele prevăzute la art. 49 şi, după caz, alţi lucrători.
(2) Conducătorul serviciului extern de prevenire şi protecţie trebuie să îndeplinească
cerinţele prevăzute la art. 50.
(3) În cazul în care serviciul extern de prevenire şi protecţie este format dintr-o singură
persoană, aceasta trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute la art. 50.
-art.49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
-art.50 (1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă
corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt
următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenţă, ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore.
(2) Îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatele de absolvire a cursurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(3) Cerinţa minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) şi c) este considerată îndeplinită şi în situaţia în care persoana a obţinut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Fiind absolvent al Fac. de automatica si calculatoare indepliniti momentan doar conditiile mentionate la art. 49 al.(1) lit.a) daca veti face parte dintr-un SEPP, respectiv cele de la art.50 al.(1) lit.a) daca veti fi seful SEPP.
Pentru a putea infiinta o firma la Registrul comertului cu profil de SEPP trebuie sa indepliniti si celelalte conditii prevazute la art.49 sau art.50, dupa caz si in plus, ulterior infiintarii firmei la RC trebuie sa obtineti abilitarea de la ITM, pentru a vi se permite desfasurarea de activitati in domeniul ssm (art.15 din Normele metodologice) conform prevederilor
-art.37 (1) În vederea abilitării pentru activităţile de prevenire şi protecţie prevăzute la art. 15, solicitanţii vor transmite un dosar care va cuprinde următoarele documente:
a) cerere de abilitare pentru servicii externe de prevenire şi protecţie, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 8;
b) opisul documentelor din dosar;
c) copie de pe certificatul de înregistrare la registrul comerţului, care să conţină codul CAEN corespunzător activităţii pentru care se abilitează, şi, după caz, copie de pe actul constitutiv;
d) lista cu personalul care va desfăşura activităţi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;
e) copii ale documentelor care atestă pregătirea profesională şi nivelul de pregătire, potrivit prevederilor art. 31 şi 32, a personalului care va desfăşura activităţi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;
f) curriculum vitae pentru personalul care va desfăşura activităţile de prevenire şi protecţie;
g) copii ale documentelor care atestă vechimea de cel puţin 5 ani în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru conducătorul serviciului extern de prevenire şi protecţie;
h) memoriu de prezentare, din care să rezulte mijloacele materiale şi resursele umane de care dispun;
i) copii ale deciziei de numire şi contractului individual de muncă, pe perioadă nedeterminată, pentru conducătorul serviciului extern de prevenire şi protecţie;
j) copii ale contractelor individuale de muncă ale personalului de execuţie din serviciul extern de prevenire şi protecţie;
k) declaraţii ale personalului serviciului extern de prevenire şi protecţie privind păstrarea confidenţialităţii, în timpul şi după încetarea desfăşurării activităţilor de prevenire şi protecţie, asupra informaţiilor la care are acces.
(2) Se exceptează de la prevederile alin. (1) lit. e) dosarele depuse de solicitanţii care au lucrat cel puţin 5 ani în compartimentele cu atribuţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Inspecţiei Muncii, inspectoratelor teritoriale de muncă, Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale şi caselor teritoriale de pensii, precum şi din cadrul instituţiilor similare din statele membre ale Uniunii Europene sau Spaţiului Economic European şi care, la data depunerii dosarului în vederea abilitării, nu mai sunt în activitate în aceste instituţii.
(3) Dovada îndeplinirii cerinţelor prevăzute de prezentul articol poate fi făcută şi prin documente eliberate de o autoritate competentă dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European, întocmite într-un scop echivalent sau din care să reiasă că sunt îndeplinite cerinţele respective, prezentate în copie certificată de către solicitant şi însoţite de o traducere neoficială în limba română.
(4) Memoriul de prezentare prevăzut la alin. (1) lit. h) trebuie să conţină, cel puţin, informaţii cu privire la:
a) sediu social;
b) baza tehnico-materială;
c) activităţile de prevenire si protectie prevazute la art. 15 pe care intentioneaza sa le desfasoare.

Prevederea de la pct.37 al.(1) lit.g) este obligatorie, nu facultativa/ negociabila si tine efectiv de experienta profesionala.
O conditie esentiala nementionata expres in legislatie, care este insa subinteleasa prin prevederile de la art.37 al.(1) lit.g). este insa sa stapaniti legislatia ssm - lege, norme metodologice, cerinte minime de securitate, standarde de securitate, proceduri aplicabile, etc.
Pentru PSI-SU trebuie sa indepliniti conditiile mentionate in Legea nr.307/ 2006, activitatea de psi si pentru Situatii de urgenta fiind o activitate separata, nefiind parte componenta a activitatii ssm, chiar daca se poate infiinta la RC o singura firma pentru ssm, psi, su.
Multumesc pentru lamuriri.Un prieten a terminat Academia de Studii Economice si are deja modulul de 80 ore terminat,conditia de la art. 49 al.(1) lit.a) este indeplinita in acest caz sau nu?
Fiind absolvent de ASE nu indeplineste conditiile legale.
Urmand cursul de 80 de ore poate fi nominalizat prin decizia angajatorului conducator al locului de munca si poate sa efectueze instruirea ssm la locul de munca.
Daca a terminat liceul in profil real, dupa cursul de 80 de ore poate fi desemnat ca lucrator cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm sau lucrator in cadrul unui SIPP, la nivelul firmei.
Cu acelasi curs poate face parte din CSSM infiintat la nivelul firmei, ca reprezentant al angajatorului sau al salariatilor.
Nu isi poate deschide firma proprie ca SEPP. Nu va primi avizul ITM, care este obligatoriu, nu facultativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! as avea p intrebare, daca ma puteti ajuta. sunt absolvet ... Bunduc Cristian Stefan Bunduc Cristian Stefan Buna ziua! As avea p intrebare, daca ma puteti ajuta. Sunt absolvet al unui colegiu tehnic, profil real, specializare matematica-informatica. In momentul de ... (vezi toată discuția)
Ssm LIA1992 LIA1992 BUNA ZIUA! Am absolvit facultatea-contabilitate si master -CAFEC iar, recent am absolvit un curs SSM de 80 ore. As putea sa initiez un PFA sa pot presta ... (vezi toată discuția)
Grad superior ssm Adrian Blanaru Adrian Blanaru Un angajat care are curs postuniversitar ERSSM 180 ore este considerat grad superior? Daca da, care sunt atributiile dpdv legal a unui angajat cu grad ... (vezi toată discuția)